Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech este „în continuare eficace” contra variantei Omicron a coronavirusului, a transmis miercuri într-un comunicat producătorul vaccinului. Pe de altă parte, Pfizer doreşte totuşi să realizeze un vaccin adaptat acestei noi variante cât mai curând posibil, potrivit CNBC.

Vaccin specific împotriva Omicron, în martie

Conform studiilor realizate în laborator, „vaccinul este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, dar aceasta variantă „probabil nu este neutralizată suficient după două doze”.

„O a treia doză creează un nivel de anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron similar celui observat după două doze” în cazul celorlalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, au relevat testele efectuate în laborator de companiile Pfizer şi BioNTech.

„Vom continua dezvoltarea unui vaccin specific contra variantei Omicron şi sperăm să-l facem disponibil până în luna martie dacă o adaptare va fi necesară”, a declarat directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Varianta Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că noua variantă are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, creşte riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante şi se transmite mai uşor decât Delta, variantă dominantă în prezent şi cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Dozele „booster” necesare și în viitor?

Cu privire la varianta Omicron a virusului, un alt director din cadrul companiei farmaceutice Pfizer a spus că se așteaptă în continuare date de la guverne și sistemele sanitare din întreaga lume pentru a înțelege trei aspecte ale acestei tulpini, potrivit DPA.

„Aşteptăm cu toţii să iasă diverse date, nu doar de la Pfizer şi BioNTech, ci şi de la guverne şi sisteme sanitare din întreaga lume. Ceea ce avem deja este o înţelegere la nivel de bază şi molecular referitor la acest virus şi la mutaţiile care au fost bine documentate.

Ceea ce trebuie să înţelegem acum sunt trei lucruri: nivelul de transmitere pe care îl oferă această nouă variantă şi dacă va depăşi (varianta) Delta aici, în Marea Britanie; în al doilea rând, impactul Omicron în ceea ce priveşte spitalizarea şi decesul potenţial; şi apoi, desigur, foarte important, în al treilea rând, impactul vaccinului asupra acestei variante”, a explicat Ben Osborn, director al filialei regionale din Marea Britanie a companiei.

De asemenea, el a spus că este posibil ca oamenii să aibă nevoie de doze „booster” împotriva COVID-19 „un număr de ani de acum înainte” și a precizat că nu este deocamdată clar dacă viitoarele doze „booster” vor fi necesare anual sau la șase luni.