Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 – BOOSTER este lipsită de logică în acest moment.

„Nicio ţară nu poate să iasă din pandemia de COVID-19 pur şi simplu prin vaccinare. Administrarea celei de-a treia doze sau vaccinarea copiilor nu are nicio logică atât timp cât lucrătorii din domeniul sanitar şi persoanele cu risc crescut din regiunile mai sărace aşteaptă în continuare prima doză de vaccin”, a spus directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Şi cu toate acestea, ţările cu cea mai ridicată rată de vaccinare continuă să facă stocuri de seruri anti-COVID-19, în timp ce ţările cu venituri mici aşteaptă în continuare”, a adăugat Tedros.

Directorul OMS face declarații șocante despre a treia doză de vaccin

Declarația a fost făcută în timp ce țările de pe teritoriul Europei promovează campanii pentru doze booster în contextul unui al patrulea val de infectări care s-a abătut asupra unor regiuni de pe continent.

„Zilnic sunt administrate de şase ori mai multe doze booster la nivel global decât doze primare în ţările cu venituri mici. Este scandalos şi trebuie să înceteze imediat”, a mai spus directorul OMS.

Tedros a atras atenția că oamenii se pot proteja respectând măsuri existente de igienă, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea socială şi testarea regulată.

„Cu ajutorul combinaţiei corecte de măsuri, ţările pot ajunge la un echilibru între menţinerea unei rate scăzute de transmitere şi menţinerea economiilor şi a vieţii sociale deschise”, a mai spus directorul general al OMS.

OMS a făcut din nou apel la ţările cu stocuri mari de vaccinuri să renunţe la livrări în favoarea programului COVAX al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care are drept scop creşterea livrărilor către ţările mai sărace.

Potrivit OMS, e nevoie în continuare de 550 de milioane de doze pentru a atinge ţinta de vaccinare a 40% din populaţie în fiecare din ţările lumii până la finalul anului. Această cantitate este produsă într-un interval de zece zile.