‘Fie vom rămâne în zona euro, prin reducerea calităţii vieţii pentru toţi, fie vom ieşi din zona euro şi ne vom întoarce înapoi cu câteva decenii’, a afirmat luni Rapanos, la un eveniment al Bursei de Valori din Atena.

În prezent, Grecia este angajată în discuţii cu privire la aplicarea unui nou acord de împrumut cu UE, care include un ajutor de 130 miliarde de euro în schimbul unor noi măsuri de reducere a cheltuielilor publice. De o importanţă ‘crucială’ sunt consultările cu investitorii privaţi, cărora UE le-a recomandat să şteargă

‘voluntar’ circa 50% din datoria suverană elenă. Aceasta poate contribui la reducerea cu aproximativ 100 miliarde de euro a datoriei de 360 de miliarde de euro a ţării. După aceasta, Grecia ar urma să obţină pachetul de stabilizare de aproximativ 90 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi finanţarea datoriei externe, precum şi astuparea găurilor din buget.

Până în prezent, programul de creditare a ţării în schimbul reducerii cheltuielilor nu a avut chiar efectul scontat, comentează RIA Novosti. După cum se aşteaptă, deficitul bugetar va fi în 2011 de peste 9% din PIB faţă de 10,5%, în 2010, în condiţiile în care datoria Greciei continuă să crească. De asemenea, cresc cheltuielile bugetare, iar veniturile scad.

Astfel, anul 2012 este de aşteptat să devină cel de-al cincilea an consecutiv de declin economic, conform unor economişti eleni.

SURSA: Agerpres