"Nu ştiu care sunt cauzele (pentru care firmele aleg să deruleze operaţiunile prin alt stat membru UE – n.r.), dar în perioada imediat următoare, DGV va face o evaluare a întregii situaţii a acestor operatori care vămuiesc în alte state membre. Vom încerca să identificăm care sunt cauzele, şi, în funcţie de aceste cauze, ori luăm noi măsurile necesare potrivit competenţelor DGV, ori vor fi propuse pe linie ierarhică ANAF sau MFP", a explicat Ardeleanu.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care firmele iau o astfel de decizie este şi faptul că unele ţări nu percep TVA în vamă. "Sunt unele state membre care, indiferent de situaţie, că eşti agent economic autorizat sau nu, nu percep TVA în vamă. Este unul dintre motive, dar nu este singurul. Alte motive ar putea fi, probabil, viteza de efectuare a formalităţilor, sau anumite facilităţi acordate la nivel naţional. Însă nu este un fenomen îngrijorător. Nu vă închipuiţi că au plecat toţi operatorii din România şi vămuiesc în altă parte", a mai spus şeful Vămii.

Co-preşedintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu, a declarat, recent, că mulţi operatori din România, în special importatorii, evită să facă importuri direct în România din motive de TVA. "La noi se cere plata TVA în vamă şi, ca atare, îşi deschid puncte în ţările din apropiere – Bulgaria, Ungaria etc, de unde, odată intrată în Uniunea Europeană, marfa vine la noi fără niciun fel de probleme. În ţările unde se fac aceste importuri, o parte din taxele vamale, circa 20%, rămân în bugetul statului respectiv. Deci aceşti 20% nu mai ajung în bugetul României. (La export – n.r.), nemaifiind prezenţi cu oferta noastră în anumite pieţe, occidentalii ne cumpără marfa şi o vând ei, sunt intermediarii noştri. O parte din comisioanele pe care ar trebui să le câştige România, ajung în buzunarele colegilor noştri din Uniunea Europeană, în bugetele respectivelor ţări', a explicat Ionescu în cadrul unei conferinţe de specialitate.

SURSA: Agerpres