Ministrul Turismului, Elena Udrea, a cerut trusturilor de media să susţină gratuit campania „Turist în România“. În imagine, Cimitirul Maritim Sulina, unul dintre obiectivele turistice incluse în lista investiţiilor finanţate de minister prin CJ Tulcea. Turismul a murit! Trăiască turismul!

ZOOM

Se întoarce Richard Moat la Orange?

După plecarea de la conducerea Orange România, invocând „motive personale“, britanicul a preluat şefia filialei din Anglia a T-Mobile, divizia de telefonie mobilă a Deutsche Telekom. Agenţiile de presă şi ziarele din Marea Britanie dau însă ca aproape sigură vânzarea T-Mobile UK către una din reţelele concurente, iar printre favoriţii la preluare se numără Orange, care ar licita contra Telefonica – O2 şi Vodafone. De unde se vede că, de multe ori, de ce ţi-e frică nu scapi, iar Richard Moat şi-ar putea revedea foştii colegi mai repede decât se aştepta. Asta dacă nu are de gând T-Mobile să-i valorifice experienţa şi să-l numească la conducerea unei alte filiale, bunăoară una din Est, unde Moat a activat cu succes. Speculaţia nu pare hazardată dacă ţinem cont că Deutsche Telekom are o participaţie semnificativă la capitalul celui mai mare operator din Europa de Sud-Est, Cosmote, prin OTE. Iar Richard Moat a declarat presei din România, la reconfirmarea sa în funcţia de CEO Orange România şi doar cu puţin timp înainte de plecarea sa intempestivă, că este îndrăgostit de ţara noastră şi nu ar vrea să o părăsească.

„Prima Casă“, prudenţă din partea băncilor

Bancherii sunt nemulţumiţi de condiţiile numeroase puse de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru a plăti, din garanţia statului, sumele datorate de clienţii care nu îşi achită ratele la creditele din programul „Prima Casă“. Şi cum un reprezentant al Fondului nu a venit la o întâlnire la care au participat, săptămâna trecută, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), BNR, şi Ministerul Finanţelor, ARB a trimis o scrisoare în care cere reprezentanţilor instituţiei să lămurească de ce nu se pot face executări ca la garanţiile obişnuite. Deşi au depus oferte pentru credite totale de 1,4 miliarde de euro, nu toate băncile s-au grăbit să semneze convenţii cu Guvernul: dintre cele enumerate de premierul Emil Boc săptămna trecută lipsea chiar cea mai mare din ţară, BCR.

MAILBOX

Un sistem profund cancerizat

Birocraţia şi absurditatea regulilor impuse de funcţionari publici obtuzi, fără pic de experienţă în mediul privat şi incapabili de a se pune în pielea întreprinzătorului, îi aduc la exasperare pe antreprenorii a căror bună-credinţă este taxată cu vârf şi îndesat de un sistem fiscal „cancerizat până în măduva oaselor“, după cum îl caracterizează unul dintre cititorii articolului „Economia suferă de paralizie, nimeni nu mai plăteşte la timp“, publicat în nr. 27/6 iulie 2009.

„(…) Conduc o companie de IT şi am început să avem întârzieri serioase la plata facturilor emise. Cu toate că sunt sume neîncasate, o dată facturate, plăteşti TVA şi restul dărilor aferente. Deşi la ultimul trimestru am achitat în proporţie de 90% sumele datorate către stat (chiar dacă multe facturi nu erau încasate), ne-au fost blocate conturile bancare. Din alte resurse am procedat, în aceeaşi zi, la plata în numerar cu foaie de vărsământ la Direcţia Financiară a sumelor restante (cei 10% din total).

Surpriză, deblocarea conturilor se face doar după ce soliciţi personal o hârtie de la serviciul Urmărire, hârtie care să ateste că ai plătit şi pe care apoi trebuie să o duci la toate băncile şi Trezoreria Operativă unde firma ta deţine conturi. Deşi plata s-a făcut în numerar, deci banii au intrat în sistem instantaneu, acea hârtie se eliberează după 3 zile lucrătoare, după cum mă informa cu nonşalanţă funcţionara de la ghişeu. Am achitat vineri, mâine, miercuri, pot ridica hârtia, o duc la bănci şi sper ca într-o zi, maximum două, să fie ridicată poprirea. Între timp, banii stau blocaţi în cont şi noi nu ne putem achita furnizorii de produse şi servicii. Cum putem produce pentru societate şi buget dacă suntem legaţi fedeleş de un sistem cancerizat până în măduva oaselor?“
Trimis de Radu

(…) „Eu consider că o economie este ca o firmă privată în care la început aduci aport de capital şi know-how. Aduci în companie oameni pe care o perioadă de timp îi plăteşti pentru a începe munca, pentru ca apoi aceştia să aducă profit. De obicei, la privat, după 6 luni încep evaluările. Guvernul poate fi asemuit cu AGA, Ministerul Finanţelor cu departamentul contabil, iar directorul financiar cu ministrul de Finanţe. Problema e că foarte mulţi din aceşti oameni nu au lucrat în mediul privat, iar puţinii care au lucrat în sectorul productiv real nu pot influenţa cu adevărat puterea politică. (…)
Trimis de Mihai

OFSAID

MEA CULPA „Şi guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar“
Revelaţia lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, este tardivă şi inutilă din moment ce forfetarul este în viaţă, bine-mersi, în vreme ce mii de firme şi-au dat obştescul sfârşit (şi urmează alte zeci de mii) doar pentru că Guvernul, al cărui reprezentant de seamă este, mai întâi taie şi pe urmă măsoară.

Răzbunare „Dacă nu se va rezolva nimic, nu o să înceapă campionatul. O să le dăm câte o minge celor de la ANAF să joace ei fotbal“
Dumitru Dragomir, şeful LPF, supărat foc pe ANAF, care a anunţat că veniturile obţinute de sportivii cu care cluburile de fotbal au încheiat convenţii civile ar trebui impozitate pentru că sunt de natură salarială. Chiar aşa, dom’le, ce-aveţi cu fotbalul? Nu-i suficient că toţi greii balonului rotund defilează pe la DNA aproape zilnic? Ce dacă mai cară şi ei câte o valiză de bani pe la meciuri? Păi, unde să-i ţină?

Copy-paste „Am fost fascinat să văd cum poate avea loc o dezbatere publică, cu argumente şi contraargumente, rămânând cu accentul pe subiect şi fără a devia pe atacuri personale, pe injurii, pe agresiuni, pe violenţă sau a discuta pe orice altceva decât pe tema aflată în discuţie“.
Eternul şi fascinatul premier Emil Boc, amă­gindu‑se cu ideea că parlamentarii ar putea să înveţe de la studenţi cum se poartă o dezbatere politică. Ca unul care a dovedit, nu o dată, că are darul de a vorbi off-topic, n-ar fi rău dacă s-ar da ca exemplu, arătând că este primul care a prins ceva din lecţia predată de studenţi.