Consultanții Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în zona serviciilor de outsourcing și consultanță, explică modificările intervenite în legislația fiscală referitoare la sistemul TVA la încasare. Începând cu 2013, companiile aplică reguli noi privind colectarea TVA la bunurile acordate drept protocol, pentru care s-a dedus TVA la achiziție, diferite de cele menționate la calculul impozitului pe profit pentru limitarea cheltuielilor de protocol.
În cazul în care companiile depășesc plafonul de 100 de lei, se consideră că are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adăugată se va auto-colecta dacă inițial s-a dedus TVA pentru bunurile care ulterior sunt acordate în cadrul acțiunilor de protocol.
De exemplu, dacă o companie are zece parteneri cărora dorește să le ofere cadouri cu ocazia Sărbătorilor de Paște, în cazul în care valoarea fiecărui cadou depășește 100 de lei, TVA-ul se va colecta din suma cumulată care excede plafonul pentru fiecare dintre bunurile oferite.
Concret, dacă un cadou costă 150 de lei, se va colecta TVA pentru suma de 50 de lei. Toate prevederile cu privire la TVA devin aplicabile începând de la 1 ianuarie 2013.