Rusia si Ucraina au ajuns la un acord pe tema furnizarii de gaze  pentru anul 2009. Premierul ucrainean Iulia Timosenko si-a anuntat guvernul ca a avut o intalnire cu CEO-ul Gazprom Alexei Miller, din care a rezultat ca rusii vor prezenta Ucrainei preturile imediat dupa ce vor discuta cu cei de la care preiau o parte din gazele pe care le vinde, mai exact Turkmenistan si Kazahstan.

Desi doamna prim-ministru a Ucrainei sustine ca „noile preturi nu vor fi un soc”, Miller a declarat ca nu este exclus ca Uraina sa fie alianiata la preturile pe care Gazprom le practica cu partenerii europeni, si anume 400 dolari per mia de metri cubi. Valoarea este dubla comparativ cu pretul stabilit pentru 2008, care este acum de 179,50 dolari.

Pentru a linisti, preventiv, spiritele din tara sa, Timosenko a precizat ca rezervele Ucrainei sunt suficiente pentru a acoperi necesitatile din urmatoarul sezon rece. Concret, in 2008 Ucraina are nevoie de 75 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 55 miliarde provin din Asia Centrala, iar opt miliarde sunt din productia interna. Pentru 2009, Timosenko mizeaza pe o majorare a productiei interne la 14,5-15 miliarde metri cubi, situatie ce are reduce considerabil factura pe care o va avea de achitat catre Gazprom.

Un eveniment putin surprinzator s-a petrecut in aceasta saptamana, cand compania ucraineana Naftogaz a semnalat Gazprom ca a trimis o cantitate de gaz mai mare decat trebuia. DUpa problemele din anii trecuti, in care s-a trimis cu mult mai putin gaz in anumite perioade, CEO-ul Gazprom i-a promis omologului sau de la compania ucraineana Naftogaz, Oleh Dubyna, ca in 2008, in Ucraina va intra fix atat gaz cat este prevazut in contract, nu mai putin. Dar, iata ca mai exista si situatii iesite din comun, in care rusii trimit mai mult.

Sursa: RIA Novosti