UPDATE:  Varujan Vosganian a declarat luni că acuzaţia de subminare a economiei naţionale la adresa sa, formulată de procurorii DIICOT, urmăreşte prelungirea ‘confuziei politice’ şi continuarea unui atac asupra PNL, arată Agerpres.

‘Nu e vorba de nicio infracţiune şi de nicio subminare a economiei naţionale. Calculele arată că, dacă nu măream cu câteva procente acele facilităţi, exista riscul ca acele întreprinderi să se oprească cu totul sau parţial. (…) Pagubele pentru economia naţională ar fi fost mult mai mari (…). Cu alte cuvinte, este un gest de a prelungi o confuzie politică, de a continua atacul asupra PNL, pentru că efectul acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele este cu totul disproporţionat’, a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, acuzaţia care îl vizează este cu atât mai gravă, cu cât Ministerul Economiei elaborează planul de acţiune pe diverse industrii, existând riscul ca măsurile ce vor fi adoptate să fie puse la îndoială.

Cei doi miniştri ai economiei l-ar fi spijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro, firma milionarului de la Zimnicea. Ioan Niculae este al doilea cel mai bogat român, potrivit top 300 Capital. Potrivit prrocurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economie4i, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.
Procurorii susţin că activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN Romgaz SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional.
"Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN Romgaz SA, creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se mai arată în comunicat.
Procurorii au mai arătat că demersul miniştrilor Vosganian şi Videanu s-a realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale.