Dezvoltatorii de penthouse-uri nu s-au lăsat intimidaţi de criza financiară şi de scăderea pieţei imobiliare şi spun ca nu se pune problema reducerilor de preţuri. Mai mult chiar, speră ca revenirea tranzacţiilor în sectorul rezidenţial să le aducă din ce în ce mai mulţi potenţiali clienţi.

„Nu cred că se pune problema scăderii preţurilor la astfel de locuinţe. Clienţii de penthouse-uri sunt oameni care înţeleg valoarea unei astfel de reşedinţe şi care dispun de un buget destul de mare”, spune Atena Ţiplic, directorul de vânzări al proiectului Asmita Gardens din Capitală.

De aceeaşi părere este şi Valentin Tănase, vicepreşedinte Platinum Group – dezvoltatorul proiectului Vitan Platinum Towers – care afirmă că preţurile, deşi mari, sunt la acelaşi nivel cu standardele de construcţie, iar negocierile nu pot fi decât minime.

Penthouse-urile se vând ultimele

Cei doi dezvoltatori au, pe lângă politica preţurilor, şi aceeaşi strategie în ceea ce priveşte vânzarea. „Înc0-36094-asmita.jpgă nu promovăm şi nu vindem locuineţele de lux”, spune Valentin Tănase.

Motivul este foarte simplu. „Nu puteam scoate la vânzare un astfel de apartament pentru un client cu venituri peste medie şi să îl aducem să se mute pe un şantier”, spune Atena Ţiplic.

Astfel, atât Asmita cât şi Platinum Group aşteaptă finalizarea şi livrarea proiectelor pentru a pune la vânzare locuinţele de lux situate la ultimele etaje ale clădirilor.

„Cred ca momentul oportun pentru punerea în vânzare va fi cel în care majoritatea clienţilor se vor muta în noile locuinţe şi totul va fi pus la punct”, afirmă Atena Ţiplic, care adaugă că până la finele anului Asmita Gardens (foto dreapta) va fi complet finalizat, cu spaţiile de retail şi cele verzi amenajate şi cu proprietarii deja instalaţi.

Locuinţele de lux vin la pachet cu designeri

Chiar dacă toate clădirile din proiectele amintite vor fi finalizate la punerea în vânzare a penthouse-urilor, acestea nu vor fi finisate. „Cred că cel care cumpără un astfel de apartament îşi doreşte şi are bani suficienţi să îşi facă propriul design”, spune Valentin Tănase.

Cei de la Asmita Gardens s-au gândit şi la asta. „Vom livra penthouse-urile la pachet cu un designer şi un arhitect, mai ales ca acestea sunt foarte mari (200 mp utili, 200 mp terasă şi 6.5 m înălţime) şi pot fi transformate în duplexuri”, spune Ţiplic.

Cum arată clientul unui penthouse?

Cu toate că piaţa imobiliară s-a întors la nivelul de acum 2 ani în ceea ce priveşte preţurile şi tranzacţiile, mai ales pe segmentul apartamentelor vechi, dezvoltatorii nu s-au panicat. Mai ales cei care construiesc şi penthouse-uri. Unul din motive ar fi clienţii, care, deşi rari, sunt oameni cu bani care sunt hotărâţi atunci când vor o proprietate.

„În Bucureşti sunt puţine astfel de locuinţe, cam 1-2 la 100 de apartamente noi, aşa că şi clienţii sunt la fel de puţini”, spune Valentin Tănase care caracterizează potenţialii cumpărători de penthouse-uri ca oameni cu venituri peste medie, cu tendinţe din Vest, care sunt atraşi de clădirile înalte.

Direcorul de vânzări al Asmita Gardens subliniază că aceştia sunt oameni care au un portofoliu de astfel de locuinţe în mai multe ţări, majoritatea fiind străini. „Spre exemplu am un client care deţine un hotel în Las Vegas şi are o pasiune pentru penhouse-uri. A făcut afaceri în România, i-a plăcut în Bucureşti şi acum negociează cu noi pentru cumpărarea unui penthouse”, spune Atena Ţiplic.

Preţuri pe măsură!

Preţurile unui penthouse sunt pe măsura dimensiunii şi a confortului. „Preţul mediu se situează în jurul valorii de 750.000 de euro. Preţul minim este 500.000 de euro, iar cel maxim poate ajunge chiar şi la 1,5 milioane euro”, spune Antoanetei Petre, broker în cadrul Regatta.

A0-36086-penthouse2.jpgstfel, cele din cadrul Asmita Gardens au preţuri de 800 – 900 mii de euro. „Nu am stabilit un preţ exact. Media va fi de 800 de mii de euro. Desigur, preţurile vor varia, pentru că este diferit să locuieşti la ultimul etaj dintr-un turn de 16 etaje, faţă de unul de 24 de etaje”, spune Atena Ţiplic.

În cadrul Vitan Platinum Towers preţurile sunt cuprinse între 250.000 – 400.000 de euro, şi au o suprafaţă de 200-300 metri patraţi.

Nici clienţii nu lipsesc

Chiar şi aşa, clienţi sunt, afirmă reprezentanţii celor doi dezvoltatori. „Avem o aşa numită listă de aşteptare. Mai precis avem clienţi care sunt interesaţi şi care aşteaptă să le punem la vânzare, clienţi cu care comunicăm constant”, spune Atena Ţiplic

Asmita Gardens dispune de 7 penthouse-uri, deja finalizate, situate pe suprafaţa întregului cat superior. O parte dintre acestea au pereţii doar din sticlă. Întregul proiect are 765 de apartamente, din care au fost vândute deja 65%. Restul ar putea fi vândut în urmatării trei ani, spune reprezentanta companiei.

Vitan Platinum Towers este format din 4 blocuri de 12, 14 si 16 etaje, cu un total de 313 apartamente. „Două penthhouse-uri sunt gata şi se mai construiesc încă şase”, spune Valentin Tănase.