Tatăl lui Liviu Dragnea, Dumitru, a fost subofițer de miliție și a deținut funcția de șef de post în două comune din județul Teleorman. La rândul său, fratele mai mare al liderului PSD, Viorel Dragnea, a fost colonel în rezervă al Poliției Române, numai Liviu Dragnea a ales să își facă carieră în politică.

În anul 1980 a terminat Liceul de matematica-fizică Unirea din Turnu Măgurele, iar în anul 1987 a absolvit Facultatea de Transporturi, secția Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București. În iulie 1997 a urmat o specializare la Școala de Înalte Studii Administrative din Roma, Italia.

Dragnea nu a fost dintotdeauna o personalitate politică. În anul 1990 s-a asociat cu un sătean din Giuvărăști și și-au deschis un bar. În același timp, lucra și ca inginer auto, șef atelier mecanic la IUGTC Craiova, iar din 1991 până în 1996 a fost manager la mai multe firme private.

Cum a intrat în politică?

După revoluție, Dragnea s-a înscris în Partidul Democrat și a devenit vicepreședinte al Organizației PD Turnu Măgurele. În iunie 2001, când Traian Băsescu a câștigat șefia Partidului Democrat în detrimentul lui Petre Roman, Liviu Dragnea a demisionat și s-a înscris în PSD.

În ianuarie 2001, citat de ziarul Teleormanul, Dragnea declara: „În niciun caz nu mă voi înscrie în PDSR [noul PSD]. Dacă îmi voi da demisia din Partidul Democrat, atunci îmi voi prezenta demisia și din funcția de președinte al Consiliului Județean și mă voi ocupa de afacerile mele”.