Banca a subliniat că Stuart Gulliver locuieşte în Hong Kong şi plăteşte taxele acolo, dar a plătit şi taxele cerute în Marea Britanie. Parlamentarii britanici şi unii acţionari ai HSBC fac presiuni asupra lui Stuart Gulliver să refuze bonusul pentru 2014.

Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie, Autoritatea pentru Vamă şi Fiscalitate, procurorii elveţieni şi o comisie a Parlamentului britanic verifică acuzaţiile.

Procuratura din Geneva a anunţat, săptămâna trecută, că a ordonat percheziţii la sediul grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc din Geneva şi a deschis o anchetă pentru verificarea acuzaţiilor de spălare de bani.

De asemenea, HSBC şi-a cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Potrivit cotidianului Le Monde, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist, HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o „fraudă gigantică la scară internaţională” care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început „o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani”, se arată într-un comunicat al băncii.