Astfel, importul de gaze naturale din Rusia din noiembrie 2018 a crescut cu 45% față de aceeaşi perioadă din 2017, ajungând la un volum de 1,83 TWh. 

Mai mult, prețul de import al gazelor a crescut cu 40%, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Dacă în noiembrie 2017, România a importat gaze la un preț de 87 de lei/MWh, în aceeaşi lună a anului trecut prețul a urcat la 122,15 lei/MWh.
Mai grav, dacă ne raportăm la importurile din octombrie 2018, volumul importurilor de gaze din noiembrie a înregistrat o creştere de 144%.

După ce guvernanţii au adoptate mai multe acte normatice care au majorat impozitarea în domeniul upstream şi au plafonat prețul la gaze la 68 lei/MWh (prin intermediul OUG 114), companiile autohtone au avertizat că nivelul producției interne se va reduce considerabil. 

Pe lângă declinul natural al producției, măsurile Guvernului vor face ca mai multe zăcăminte să devină nefezabile din punct de vedere economic, notează sursa citată. 

Totodată, în urma modificărilor legislative, companiile care forează în Marea Neagră și-au amânat adoptarea deciziei finale de investiție pe termen nedeterminat, scrie B1.ro.