Este un adevărat dezastru în Ungaria. Unul dintre cei mai importanți oameni din statul maghiar, adversar dur al României, este implicat într-un mega caz de corupție. Totul a devenit public deja.

Dezastru pentru unguri!

Este vorba despre ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto.  Acesta este implicat într-un mare scandal de corupție și i se cere deja demisia. Ministrul a fost fotografiat cu mai mult de o săptămână în urmă la bordul iahtului unui magnat apropiat de guvern, relatează Reuters.

Politicianul în vârstă de 41 de ani, şeful diplomaţiei ungare a lui Orban de şase ani, şi-a făcut vacanţa în Marea Adriatică în largul coastei croate, la bordul iahtului de 21 de milioane de euro Lady MRD, potrivit unei investigaţii a site-ului Atlatszo.hu.

Atlatszo l-a fotografiat pe Szijjarto la bordul navei, al cărei proprietar este Laszlo Szijj, un om de afaceri ale cărui companii au câştigat miliarde în contracte cu guvernul ungar în ultimele decenii, iar el a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, notează Reuters. Fotografia cu şeful diplomaţiei ungare a fost realizată pe 16 august şi dată publicităţii pe 18 aug.

Partidele de opoziţie i-au cerut lui Szijjarto să demisioneze, argumentând că nu ar fi putut să plătească pentru închirierea navei din veniturile sale declarate, iar primirea călătoriei în dar sau participarea la ea ca invitat ar reprezenta un conflict de interese.

Szijjarto nu a negat că a petrecut timp pe iahtul Lady MRD în cursul acestei luni, dar a spus că aceasta este o parte din viaţa sa personală şi că nu are nicio intenţie să intre în detalii asupra ei cu jurnaliştii, care l-au întrebat în mod repetat despre Szijj şi vacanţa sa.

„Aceasta este viaţa mea privată, vacanţa de familie face parte din viaţa privată”, a declarat el răspunzând unei întrebări privind alegerea sa de a petrece vacanţa la bordul iahtului lui Szijj, la o ceremonie legată de construcţia de autostrăzi unde a fost abordat de mai multe echipe de televiziune.

„Puţina viaţă privată pe care o am nu are nimic de a face cu deciziile mele oficiale”, a spus el.

Peter Szijjarto susţine că a respectat toate legile, atât cele legate de exercitarea funcţiei, cât şi cele care ţin de viaţa sa privată.

Iahtul Lady MRD se află în proprietatea companiei malteze L&L Charter Ltd., al cărui beneficiar final este Laszlo Szijj, potrivit registrului firmelor din Malta, care a început să publice astfel de date în acest an.

Szijj nu a răspuns unei solicitări de a confirma informaţiile publicate trimisă marţi, precizează Reuters.

Site-ul de ştiri G7.hu a relatat că nave similare cu cea de 41 de metri lungime a Lady MRD se închiriază de obicei pentru circa 180.000 de euro pe săptămână.

Szijjarto, care provine dintr-o familie înstărită, are un salariu brut de 5.650 de euro, potrivit declaraţiei sale oficiale de avere.

Ministrul de externe a refuzat să spună dacă această călătorie a fost un cadou din partea lui Szijj sau cum a plătit pentru ea, conform Agerpres.