Cinci ţări din UE nu au atins pragul de 50% în Indicele de Percepţie asupra Corupţiei, din 2019. Studiul, publicat de ONG-ul Transparency International, a analizat 180 de ţări, iar când vine vorba de UE, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor sale este încă o problemă importantă.

Indicele de percepţie s-a bazat pe răspunsuri de la 12 instituţii independente specializate în guvernanţă şi climatul de afaceri, Ungaria, Polonia, România, Croaţia şi Grecia scăzând sub pragul de 50%, scrie g4media.ro.

„Există multe fraude comise cu fonduri UE, implicând fonduri UE, dar a fost foarte dificil să abordăm acest lucru în mod efectiv, iar unul dintre motive este că toate statele membre au o abordare diferită. Având un singur procuror european care va aborda aceste probleme, cred că putem fi încrezători că va fi mai uşor să atacăm aceste cazuri”a explicat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE, pentru Euronews.

Un raport asociat a confirmat că, deşi majoritatea statelor membre post-comuniste ale UE nu abordează în mod eficient problema, statele occidentale au şi ele probleme. Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre cele patru ţări care au pierdut cel puţin trei puncte în index începând de anul trecut.

În schimb, Spania a avansat cu patru puncte, iar Grecia cu trei în index, deşi Grecia se află încă în jumătatea de jos a ratingurilor globale. Transparency International a concentrat raportul din acest an asupra riscurilor legate de entităţile private care finanţează partide politice. Malta a fost evidenţiată ca o ţară de urmărit îndeaproape, deoarece a scăzut şase puncte din 2015, iar uciderea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a rămas nesoluţionată.