Prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan a declarat că industria Turismului românesc este foarte aproape de colaps.

Acest lucru se datorează lipsei de personal și se pare că industria ospitalității ar acea nevoie de aproximativ 200.000 de angajați.

Prima ediţie a Forumului Învăţământului Preuniversitar Turistic în România a fost organiată în perioada 21-22 septembrie, de către FPTR şi Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului în Industria Ospitalităţii-APIO.

”S-au pus în discuţie probleme grave cu care se confruntă învăţământul din industria ospitalităţii şi comerţului, cum ar fi lipsa manualelor şcolare pentru şcolile profesionale şi liceele tehnologice, lipsa dotărilor în laboratoare, lipsa ingredientelor, lipsa aparaturii şi accesoriilor necesare pentru practica şcolară. Toate acestea, pe fondul unei legislaţii care ori nu există (de exemplu reglementarea stagiilor de pregătire comasată la agenţii economici pe litoral şi în staţiunile de munte) sau nu se aplică (în cazul implicarii şi responsabilizării părinţilor în procesul educaţional), care au condus la rezultatele dezastruoase în pregatirea elevilor pentru meseriile din turism pentru care patronatele solicită sprijin în acoperirea necesarului imens de personal calificat”, arată FPTR într-un comunicat.

În plus, preşedintele FPTR, Mohammad Murad a precizat că este necesară forță de muncă din România. Mai mult, FPTR va oferi sprijin total pentru pregătirea celor care vor sa performeze într-un astfel de domeniu și celor care vor să contribuie la dezvoltarea industriei ospitalităţii.

”Principalele teme de discuţie au fost: armonizarea pregătirii teoretice şi practice de specialitate cu necesarul de forţă de muncă din turism în România; învăţământul dual în turismul românesc, rezultatele acoperirii necesarului de forţă de muncă în industria ospitalităţii cu absolvenţi ai şcolilor profesionale în sistem dual; îmbunătăţirea comunicării directe dintre şcolile din învăţământul de stat şi patronatele din turism, măsuri pentru crearea unui cadru de comunicare între conducerea şcolilor, patronate, inspectorate şcolare”, precizează FPTR.

De asemenea, s-a discutat finalizarea anului școlar în învăţământul tehnic, în şcolile profesionale şi liceele de profil, pe data de 31 mai, precum și efectuarea stagiilor de practică în stațiuni turistice.

”Cu această ocazie a fost semnat un protocol între APIO şi FPTR pentru sprijin reciproc în rezolvarea problemelor în învăţământul de profil pentru asigurarea forţei de muncă calificată care să acopere cerinţele pieţei actuale de turism din România”, subliniază federaţia