Piaţa investiţiilor imobiliare, care măsoară evoluţia volumului de tranzacţii imobiliare cu proprietăţi comerciale (birouri, retail şi logistică), este într-un colaps total. Volumul tranzacţiilor din prima jumătate a acestui an a fost de 5 milioane de euro, în urma unui singur deal încheiat în primul trimestru al anului, faţă de 903 milioane de euro, cât a fost în primul semestru din 2008.

„Activitatea de investiţii de pe piaţa din România a înregistrat valori scăzute în prima jumătate a anului, un volum de aproximativ cinci milioane euro fiind raportat pentru perioada analizată, cu o singură tranzacţie semnificativă remarcată pe piaţa bucureşteană“, se arată în cea mai recentă analiză de piaţă a DTZ Echinox.

Tranzacţia a fost încheiată între dezvoltatorul britanic European Future Group (EFG) şi Immoeast şi a implicat patru proiecte în care EFG avea participaţii de 10%. Valoarea de investiţie a acestor proiecte este de circa 500 de milioane de euro şi EFG le-a vândut pentru a-şi asigura exitul de pe piaţa românescă.

Volumul de investiţii imobiliare din prima jumătate a anului 2008 a cuprins opt tranzacţii care au totalizat 903 milioane de euro, potrivit CB Richard Ellis.

Tranzacţiile din România 12,5% din cele raportate în Cehia

Comparând situaţia locală cu cea înregistrată de alte capitale din Europa Centrală şi de Est se poate observa că volumul tranzacţionat în Bucureşti în primul trimestru al anului curent reprezintă 12,5% din valoarea înregistrată de capitala cehă pentru aceeaşi perioadă.

Dacă ne comparăm cu piaţa din Budapesta pentru primul trimestru al acestui an suntem în avantaj, deoarece ungurii nu au realizat nici o tranzacţie în această perioadă.

0-38723-tabel.jpg
SURSA: DTZ Echinox, * valoare estimată

La nivelul primului semestru, în Praga s-au încheiat tranzacţii totale de 58 de milioane de euro, iar în Budapesta de 17 milioane de euro.

În activitatea de investiţii, DTZ consideră că primul semestru al anului 2010 nu va aduce modificări semnificative comparativ cu trendul acestui an şi estimează că nivelul randamentelor investiţionale (yielduri-lor) se va stabiliza în cazul proprietăţilor situate în locaţii centrale.

„Se va observa spre sfârşitul anului următor o scădere de 0,01 puncte procentuale  pe piaţa spaţiilor de birouri şi de 0,005 puncte procentuale  pe piaţa spaţiilor comerciale, respectiv cea a spaţiilor industriale“, menţionează consultanţii DTZ Echinox.

Trend ascendent la nivel european

Volumului de investiţii din Europa şi-a păstrat tendinţa ascendentă şi în trimestrul trei al acestui an, marcând o creştere de 30%, de la 10,7 miliarde de euro în T2, la 13,8 miliarde de euro. Chiar şi în aceste condiţii, valoarea este sub media de 30 de miliarde de euro, din ultimii ani, potrivit DTZ.

Creşterea se află acum la al doilea punct de referinţă pozitiv, de la un trimestru la altul, după minimul înregistrat în primul trimestru, când volumul investiţiilor atingea o valoare de 9,9 miliarde de euro.

„Activitatea în Europa continuă să fie dominată de trei mari pieţe: Marea Britanie, Germania şi Franţa, a căror activitate cumulată atinge 70% din volumul total în T3 2009”, a declarat Magali Marton, director de cercetare al DTZ pentru Europa Continentală şi Orientul Mijlociu.

Rezultatele DTZ arată că principalii factori care au favorizat creşterea în cel de-al treilea trimestru sunt în Marea Britanie, unde s-a realizat o creştere cu 50%, de la 3,6 miliarde de euro la 5,3 miliarde de euro, urmată de Germania, care a semnalat o creştere de 40%, de la 1,9 miliarde de euro la 2,75 miliarde de euro. În Franţa, volumul a rămas relativ constant, înregistrându-se 1,8 miliarde de euro.

De asemenea, volumul a crescut cu 200% în Suedia, atingând o cifră de 0,85 miliarde de euro de la 0,27 miliarde de euro, pe când Spania a atins o cifră de 1,2 miliarde de euro, de la 0,8 miliarde de euro, marcând astfel o creştere de 50%.

„Există o tendinţă pronunţată de relaxare pe piaţa creditelor, precum şi un apetit crescut pentru tranzacţii importante, cu două tranzacţii de 1 miliard de euro încheiate în ultimul trimestru în Spania şi Marea Britanie, singurele de o valoare atât de mare din acest an. Contracte de acest fel rămân însă excepţii, întrucât mare parte din activitatea investiţională este concentrată pe proprietăţi mici, piaţa de credite continuând să fie dificilă, instituţiile financiare concentrându-se încă pe creditele existente şi dosarele de refinanţare”, a menţionat Magali Marton.