Anul acesta, reuniunea de la Jackson Hole ar trebui să confirme faptul că ne aflăm în plină inversare a politicii monetare globale căci un număr tot mai mare de bănci centrale a decis să reducă dobânzile în ultimele săptămâni. Ceea ce știm deocamdată este că Powell de la Fed își va ține discursul vineri. Accentul va fi pus pe „Provocările pentru politica monetară”, consideră Christopher Dembik, director strategie macro la Saxo Bank.

La fel ca în anii precedenți, simpozionul anual de la Jackson Hole, ce avea avea loc pe 22 și 23 august, va fi cu siguranță un eveniment major cu implicații importante în piață. De obicei, este cel mai bun moment ca bancherii centrali să arunce sugestii legate de noi evoluții ale politicii.

Anul acesta ar trebui să ni se confirme faptul că ne aflăm în plină inversare a politicii monetare globale, căci un număr tot mai mare de bănci centrale a decis să reducă dobânzile în ultimele săptămâni.

Bancherii centrali ar trebui să confirme că sunt pregătiți să acționeze din nou preemptiv pentru a extinde actualul ciclu economic și pentru a evita recesiunea. Uitându-ne pe frontul macroeconomic, există multe motive de îngrijorare. Observăm faptul că nouă economii mari sunt în recesiune sau foarte aproape să intre în recesiune, în special Germania, Marea Britanie, Italia, Brazilia și Argentina.

Pentru unele dintre ele, riscurile pentru creștere rezultă, în mod clar, în urma impactului războiului comercial, dar pentru altele sunt în mare parte consecințele unor politici și a unei politici greșite implementate în ultimii ani.

Având în vedere că aceasta este tema pe care piețele pun accentul în prezent, este foarte probabil că bancherii centrali își vor spune părerea cu privire la curba inversată a randamentului. Din nou, probabil vor desconsidera semnificația acesteia. Rezerva Federală din Saint Louis a publicat de curând un articol cu privire la relația dintre inversiunile curbei de randament și recesiuni iar concluzia e clară: „În Germania, Franța și SUA, aproape fiecare inversiune a curbei de randament a fost urmată de o recesiune în următorii câțiva ani, sugerând că rezultatele fals pozitive pot fi puțin probabile în aceste țări”.

Powell de la Fed ar putea minimiza potențialul reducerii de 50 de puncte de bază în septembrie. În funcție de măsurătorile la care ne referim, investitorii consideră în mod ferm că e loc pentru o reducere de 50 bps luna viitoare (probabilitate de 35% conform CME și de 48% conform Bloomberg).

Cât de jos pot să scadă ratele de referință? Am putea primi un răspuns la această întrebare în această săptămână. Un articol recent al Băncii Japoniei legat de „ratele de inversare” concluzionează că pragul este la minus 1% pentru eurozonă. Pare că insinuează că încă mai este destul loc pentru ca BCE să micșoreze dobânda la depozite în septembrie.

Nu în ultimul rând, bancherii centrali ar trebui să avertizeze cu privire la riscurile legate de războiul valutelor, în legătură cu faptul că SUA a acuzat China ca a manipulat valuta. Războiul valutelor este extensia naturală a războiului comercial, dar riscul este mare ca acesta să sfârșească cu o datorie publică mai mare și cu o furtună inflaționistă, așa cum s-a întâmplat în anii 70.

Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul ‘Banking-as-a-Service’ clienților instituționali. Misiunea Saxo a fost de a democratiza investițiile și tranzacționarea, ajutând clienții prin facilitarea accesului neîntrerupt la piețele globale de capital prin tehnologie și expertiză.