În contextul vehiculării în mass-media a unor informații incorecte, referitoare la
nivelul remunerației domnului Ion Smeeianu, Directorul General al Companiei Naționale Poșta Română, facem următoarele precizări:
Remunerația netă a Directorului General al Poștei Române este de 5.000 Euro
lunar. Pentru participarea la ședințele Consiliului de Administrație, ca membru neexecutiv, se adaugă o indemnizație de 1.000 Euro (net).
Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a stabilit pentru Contractul de Mandat al
Directorului General al Poștei Române un interval de remunerație cuprins între 5.000 si 10.000 de euro lunar.
În urma negocierilor cu Consiliul de Administrație (CA) al companiei, această
remunerație a fost stabilită la nivelul minim de 5.000 euro net.
Depășirea cu peste 10% a tuturor indicatorilor de performanță stabiliți prin
Contractul de Mandat poate determina acordarea de bonificații suplimentare, până la nivelul de 10.000 de euro lunar net. Indicatorii de performanță cuprinși în contractul de mandat sunt: veniturile totale, EBIDTA, profit brut și free cash flow.
În bugetul companiei, propus pentru 2013, costurile (nivel brut) prevăzute pentru îndeplinirea obligațiilor aferente Contractului de Mandat corespund limitei maxime a intervalului remunerației Directorului General, în eventualitatea realizării tuturor indicatorilor de performanță la nivelul de 110% sau peste acest nivel.
În perioada mai 2011 – mai 2012, pierderile Poștei Române au fost de 156 milioane lei.
În perioada mai 2012 – mai 2013 pierderile companiei s-au situat la nivelul de 66,8 milioane lei, actualul management al Poștei Române reușind să reducă nivelul înregistrat al pierderilor cu 58%, comparativ cu perioada precedentă.
Pierderile înregistrate la finalul anului 2011 au fost de 182 milioane lei, în timp ce pierderea înregistrată la finalul anului 2012 a fost de 52 milioane lei.
Pentru primele 4 luni ale anului 2013, rezultatul financiar estimat indică reducerea pierderilor la cca. 5,23 milioane lei, arătând menținerea trendului de redresare a companiei, rezultat al măsurilor implementate de conducerea Poștei Române, începând cu luna mai a anului 2012.
Ponta: Poşta are o datorie de 138 de milioane de euro
"Evident e nevoie de o restructurare la Poşta Română, s-au angajat în ultimii ani 6.000 – 7.000 de oameni, în condiţiile în care activitatea Poştei se reducea. Deci a fost un loc în care s-au rezolvat problemele politice. Şi, ca să spun sincer, cu cât mai multe mişcări sociale în cadrul Poştei, cu atât mai mult o să îi gonească pe posibilii investitori. De aceea eu am spus că îi înţeleg pe oameni. Şi pe cei de la Poştă Română, şi pe cei de la Oltchim, dar şi ei trebuie să înţeleagă că atunci când cineva vine să investească câteva sute de milioane de euro şi vede nişte sute sau mii de oameni care îi iau cu bâtele, în niciun caz nu o să mai vină. Adică, suntem ca în anii ’90. Or, oamenii trebuie să înţeleagă că facem tot posibilul să păstrăm locurile de muncă. Cu cât arătăm că e mai instabilă Poşta, cu atât o să vină mai puţini’, a precizat, joi, premierul Victor Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurenţei.
El a adăugat că în condiţiile în care Poşta are o datorie de 138 de milioane de euro, o parte din datoriile către buget ar putea fi convertite în acţiuni, doar dacă cei de la Comisia Europeană vor permite acest lucru.