Revista Capital scria în 2017 că Laura Codruţa Kovesi este în topul încrederii românilor când vine vorba de personalităţi publice. Un sondaj din septembrie 2015 arată că 60% dintre români au încredere în DNA , față de 61% pentru Biserica Ortodoxă Română și doar 11% pentru Parlament.

Înainte de această funcție, Kövesi a fost Procuror General al României pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr Procuror General din istoria României. Ea este, de asemenea, singurul funcționar public care a deținut funcția de Procuror General pe toată durata mandatului său.

Laura Kövesi este fiica procurorului Ioan Lascu, care a deținut din 1980 până în 2010 funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Fratele ei, Sergiu Lascu, a devenit în 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare din Transgaz.

Puțini știu despre Laura Kövesi că a absolvit învățământul preuniversitar la Mediaș, unde a evoluat ca baschetbalistă la Club Sportiv Școlar Mediaș.

De acolo a fost selecționată în echipa națională de baschet feminin-cadete a României, cu care a câștigat în 1989 la Timișoara titlul de vicecampioană europeană.

Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai. În 2012 obține titlul de doctor în drept având drept teză „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

Şi-a început cariera în justiție la Sibiu, în 1995, când a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu. Patru ani mai târziu, a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. În 2000, este propulsată în funcția de procuror șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

În anul 2006 este numită de Traian Băsescu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numirea a fost făcută la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Monica Macovei. Avea doar 33 de ani.

În 2012, devine ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană.

Kovesi a fost descrisă de cotidianul britanic The Guardian în 2015 ca un „procuror-șef liniștit și modest care aduce trofeu după trofeu”, și conduce „o lupta împotriva corupției fără rival în țările Europei de Est”.