Cunoscutul antrenor Mihai Rusu vine cu detalii senzaționale despre pașaportul biologic al Simonei Halep. Într-o declarație oferită pentru ProSport, Mihai Rusu, antrenor stabilit în Germania fiind extrem de bine conectat la tot ce se învârte în jurul tenisului, a spus că cei care au scos pe piață noul scandal cu pașaportul biologic cu probleme al tenismenei noastre, nu sunt niște ageamii.

Fost coechipier al lui Ilie Năstase și vocea Europei Libere înainte de Revoluție, antrenorul a explicat că nimeni nu se poate juca cu așa ceva.

„S-au sesizat acum în legătură cu pașaportul biologic pentru că acum l-au controlat! De asta și spune Nicole Sapstead (n.r. – directoarea departamentului anti-doping) că știrea complică situația Simonei Halep!

Deci este un caz complex. Acum sunt două dosare: dosarul cu Roxadustat și dosarul cu pașaportul biologic!” a spus Rusu.

Nu este o răzbunare

Tehnicianul exclude varianta răzbunării, după ce Simona Halep a criticat recent organismele anti-doping: „Este o teorie a conspirației și românii, cu complexele lor de inferioritate față de occidentali, o iau după aia: <<Domne, ăștia au ceva împotriva noastră!>>.

Ajungem în situația lui Vladimir Putin, care îi spală pe creier și rușii cred că NATO și UE au început războiul contra lor. E foarte periculoasă această interpretare”.

Pașaportul biologic al Simonei Halep a fost verificat de mai mulți experți în depistarea dopajului: „Și schiorii fondiști, și maratoniștii, și atleții sigur că umblau la pașaportul ăsta. Dar umblau pe riscul lor!

Pentru că inspectorii care sunt învățați citesc imediat că și-a manipulat pașaportul. Acolo nu se uită ageamii. Aici vorbim de specialiști care au licențe și ei au dreptul să se uite dacă este ok sau nu. Nimeni altcineva!”, a adăugat Rusu.

Simona Halep a fost informată

ITIA nu a precizat perioada în care au fost depistate neregularități în pașaportul biologic al Simonei Halep, iar antrenorul a explicat care este motivul! Organismul internațional nu putea face asta fără acordul jucătoarei din Constanța.

„Pașaportul biologic este un document personal și este vorba despre date personale secrete care nu se dau decât în cazul controalelor medicale. Iar pentru a proteja datele personale, controlorii nu au voie să le dea publicității decât dacă ea este de acord.

Pașaportul e al ei, ea trebuie să le dea publicității! Dacă noi doi mergem la poliție și ne dăm datele, polițistul care ne-a controlat carnetul de conducere n-are voie să ne facă publice datele. Acestea rămân în circuitul insituției respective. Pașaportul biologic e o proprietate personală!”, a mai spus Mihai Rusu.

Pașaportul biologic a fost conceput pentru ca organizațiile anti-doping să monitorizeze diferiți parametri ai sângelui în timp, pentru a identifica potențialele nereguli anti-doping.