Luând în calcul lista provizorie de zboruri charter, putem concluziona că de pe mai toate aeroporturile din România se zboară, în sezonul estival, către Grecia, Turcia sau Spania, semn că turismul (a se citi outgoing) își revine. Extrem de implicați în crearea unor pachete speciale care să convingă turiștii să renunțe la deplasările cu mașinile personale și să opteze pentru transportul cu avionul au fost chiar operatorii aerieni locali, atât Tarom, Carpatair, cât și Blue Air fiind printre principalele companii care operează cursele charter.
Deși nu există o centralizare a numărului de chartere care vor decola din România în fiecare săptămână, pe baza discuțiilor cu agențiile de turism, Capital estimează că aproximativ 70  de zboruri din totalul celor efectuate săptămânal duc românii în vacanță, în străinătate. Gradul de ocupare al aeronavelor va fi, în medie, de 80%. Tarifele pe o destinație charter pornesc de la 200 euro pentru șapte nopți de cazare cu mic dejun inclus, cele mai avantajoase fiind cele pentru  Creta.
„Anul trecut, am avut 20 de curse charter, iar în 2012 am mărit numărul la 28, din care 18 sunt cu plecare din București. Faţă de anul trecut, vânzările de pachete având transport cu avionul au crescut cu 15%-20%, în condițiile în care preţurile se menţin la nivelul lui 2011, iar reducerile early booking ajung la 40%“, spune Cristian Pandel, directorul agenției Christian Tour. Primele curse ale agenției sale vor fi operate începând cu luna mai, din Timișoara către Antalya, iar ultimul zbor este către Bodrum, la începutul lui octombrie, cu plecare din București. 
Cererea mare pentru Turcia i-a convins și pe cei de la Pegas Holidays să opereze, din București, patru curse săptămânale către Turcia și alte cinci către Grecia. „Pentru Antalya mai avem încă patru chartere săptămânale din alte orașe din țară“, spune directorul agenției.
Tot în luna mai începe operarea charterelor și turoperatorul Happy Tour, care are planificate 15 curse săp­tămânale către Turcia, insulele gre­cești, Cipru și Spania, cu plecare din cinci orașe. „Avem cerere pentru astfel de pachete, prin urmare am decis să operăm din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacău și Satu-Mare.“, spune Javier Garcia del Valle, CEO Happy Tour.
Alte agenții, cum este cazul Europa Travel, au optat, pentru sezonul estival 2012, operarea de chartere în colaborare cu alți turoperatori, dar destinațiile alese sunt relativ aceleași.
Noutățile sezonului estival 2012
Deși majoritatea curselor charter au cam aceleași destinații an de an, în 2012 turoperatorii au pariat și pe noi puncte turistice, multe dintre acestea aflate pentru prima oară în portofoliul agențiilor. „Vom opera în perioada 25 aprilie-13 iunie, respectiv august-octombrie, singurul charter către Eilat (Israel n. red), acest lucru reprezentând o premieră națională și un răspuns la așteptările românilor de a-și petrece vacanța la malul Mării Roșii“, spune Mircea Vladu, director general Prestige Tours.  Potrivit acestuia, tarifele încep de la 599 de euro de persoană, pentru cazări la hoteluri de trei stele, cu demipensiune inclusă.
Tot la sezonul 2012, trebuie bifat charterul efectuat de TUI din București către Antalya. Este primul astfel de pachet al turoperatorului german pe piața românească.  Prima cursă va decola la 1 iunie, ultima fiind programată pentru finalul lunii septembrie. Pachetele pregătite pentru români pornesc de la 500 de euro pe sejur (cazare la cinci stele în regim all inclusive). 

Faţă de anul trecut, vânzările de pachete având transport cu avionul au crescut cu 15%-20%. Cristian Pandel, director, Christian Tour

42 de chartere au decolat săptămânal, în 2011, către Turcia, potrivit datelor ANAT.