“Vreau să vă spun un lucru care cred că este semnificativ: noi am mărit TVA de la 19% la 24% – când spun noi spun România, nu guvernul acesta – cu 5%. Ştiţi cu cât a crescut în realitate încasarea? De la 11,8% la 13%. Cu 1,2%. Deci am mărit cu 5% ca să încasăm cu 1,2% mai mult. Este o realitate, viaţa nu ţine cont numai de ce scriem noi pe hârtie”, a afirmat Victor Ponta la Realitatea TV.

În contextul, şeful guvernului a precizat că ideea reducerii TVA pentru pâine nu constituie subiectul cel mai dificil în negocierile cu delegaţia FMI, venită în România, ci reformele structurale pe care ţara noastră trebuie să le realizeze. Totodată, premierul a estimat că FMI nu va fi de acord cu proiectul-pilot pentru reducerea TVA la pâine. “Cei de la FMI spun că orice reducere a TVA înseamnă încasări mai puţine la buget: sunteţi într-o situaţie bugetară stabilă, după anul trecut, dar în care aveţi angajamente mai mari’ – pentru că am reîntregit salariile, indexăm pensiile – şi atunci, de principiu, nu suntem de acord să reduceţi încasările”, a anticipat Victor Ponta răspunsul delegaţie FMI.

Pe de altă parte, premierul a spus că “până la urmă FMI nu ne impune nimic”, ci doar vrea să evalueze în ce măsură România este în stare să restituie împrumutul contractat în 2009.
Sursa: Agerpres