Compania canadiană Lucara informează că în luna iunie a fost descoperit în Botswana un enorm diamant brut, scrie AFP. Potrivit sursei citate, piatra preţioasă are 1.174 de carate și a fost descoperită pe 12 iunie.

Noua descoperire „fură” locul al treilea în topul celor mai mari diamante din lume de la o altă piatră excepţională descoperită doar cu câteva zile mai devreme, pe 1 iunie, în aceeaşi ţară, de o altă companie minieră.

Directoarea generală a companiei Lucara, Naseem Lahri susține că descoperirea este una istorică.

„Aceasta este o descoperire istorică, atât pentru noi, cât şi pentru Botswana”, a afirmat directoarea generală a companiei Lucara, Naseem Lahri.  Totodată, ea a mai adăugat într-un interviu acordat pentru AFP în care prezenta noua descoperire, că diamantul enorm brut „În ierarhia celor mai mari diamante se află pe locul al treilea”.

Al treilea cel mai mare diamant din lumea

De menționat este faptul că, această ultimă descoperire consolidează poziţia Botswanei de lider pe scena mondială a celor mai mari diamante descoperite, cu şase dintre cele mai mari diamante din lume.

Preşedintele Mokgweetsi Masisi a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Mai exact, acesta a salutat acest „moment fascinant” şi frecvenţa tot mai mare a descoperirilor de diamante din ţară.

În ceea ce privește provenianța pietrei prețioase, diamantul de 1.098 de carate descoperit pe 1 iunie aparţine Debswana, o companie deţinută în comun de guvern şi de compania sud-africană De Beers.

Amintim faptul că cel mai mare diamant din lume este cunoscut sub numele de ”Cullinan” și are peste 3.100 de carate, fiind descoperit în Africa de Sud în anul 1905.