RoAid nu mai are director. A fost demis chiar în această dimineață. Existau mai multe nemulțumiri

RoAid nu mai are director general, după ce ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a demis pe Cătălin Harnagea din această funcție.  La începutul lunii septembrie, și directorul general adjunct, Cezar Marin, a fost demis.

Surse b1tv.ro spun că existau nemulțumiri de ceva timp la nivelul Minsiterului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la activitatea conducerii RoAid.

De asemenea, sursele spun că aceste suspiciuni au fost confirmate de raportul Curții de Conturi a României, al Corpului de audit intern al MAE, cât și al structurii interne de control şi evaluare diplomatică din cadrul MAE, care au constatat numeroase nereguli.

Surse din interiorul Agenției au relatat pentru evz.ro „faptul că ultimul raport al Comisiei de Control a MAE care a analizat activitatea instituției în perioada 2018-2021, a fost pozitiv. Auditul realizat de KPMG Luxembourg și KPMG România pentru acreditarea la CE este în aceeași notă”.

RoAid aștepta acreditarea din partea Comisiei Europene pentru poziția de „piller assed”. Ar fi singura autoritate publică din România care atingea un asemenea nivel european.

Ce a descoperit Curtea de Conturi

În urma raportului întocmit de Curtea de Conturi s-a aflat despre plata unor cheltuieli care nu se încadrau în categoria cheltuielilor privind cooperarea internațională pentru dezvoltare sau asistență umanitară, angajarea de cheltuieli pentru derularea unor proiecte din domeniul cooperării internaționale, derulate de organisme de drept privat din România, și plata de avansuri, pentru care nu au fost prezentate documente justificative legal întocmite, modificări substanțiale ale Planului Anual de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Asistență Umanitară pentru anul 2018, fără obținerea autorizărilor impuse de lege și nu au fost elaborate și implementate proceduri specifice cu privire la modalitatea de acordare a granturilor către organismele de drept privat din România/străinătate.

Ulterior, conducerea MAE a elaborat și aprobat un plan de implementare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi. La finalul anului 2020, structura de audit intern a MAE a verificat instituția și a dispus alte măsuri.

Ce s-a constatat în timpul verificărilor MAE

În martie-aprilie 2021 și iulie 2021, ministrul de Externe a dispus două verificări efectuate de către structura internă de control și evaluare a MAE, în urma cărora s-au descoperit următoarele:  inducerea de către directorul general a unui climat de lucru neprofesionist, ineficient și tensionat, blocând practic activitatea Agenției, suspiciuni privind producerea unor prejudicii prin efectuarea de plăți către unii prestatori de servicii, fără ca aceștia să-și fi îndeplinit integral obligațiile contractuale, alocarea unor proiecte în procedura de achiziție publică directă către aceiași furnizori, cu încălcarea principiilor transparenței și nediscriminării conform legislației privind achizițiile publice, nerespectarea prevederilor legale la încheierea contractelor de donație, nu s-a stabilit salariul de bază pentru funcțiile de conducere conform prevederilor legale și nu au fost calculate drepturile salariale conform legislației în vigoare.