Este vorba despre coordonatorul filialei Neamţ a PRO România, Liviu Harbuz. Acesta a demisionat luni, 21 decembrie, din Consiliul Local Piatra-Neamţ.

ÎCCJ a stabilit că Liviu Harbuz s-a aflat în stare de incompatibilitate, în 2012, atunci când a deţinut simultan funcţia de deputat şi cea de Persoană Fizică Autorizată.

Situaţia de incompatibilitate a fost stabilită de Agenţia Naţională de Integritate, dar Liviu Harbuz a contestat-o în instanţă şi a pierdut în ambele instanţe.

Prin urmare, Harbuz nu mai poate ocupa funcţii publice timp de trei ani. Liviu Harbuz a precizat că va rămâne coordonatorul filialei Neamţ a PRO România.

Următoarele persoane au fost eliberate din funcții

Cinci judecători au fost eliberaţi din funcţie de către preşedintele Iohannis, care a semnat decretele în acest sens. Toţi cei cinci au părăsit posturile pe care le deţineau pentru a se pensiona.

Administraţia Prezidenţială a transmis că președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 18 decembrie a.c., următoarele decrete:
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Timișoara a doamnei Dana Pițu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Gura Humorului a doamnei Coralia Panțiru – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Suceava a doamnei Dochița Aprodănese – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Curtea de Apel Suceava a doamnei Daniela Dumitraș – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Roman a doamnei Mirela Giurgilă, delegată în funcția de vicepreședinte al acestei instanțe – pensionare.

În ziua precedentă, preşedintele a semnat decretele de eliberare din funcţie a mai multor magistraţi, între care judecătoarea Brînduşa-Andreea Sârbu, de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, care a fost exclusă din magistratură.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele de eliberare din funcţie a altor opt magistraţi ca urmare a pensionării.

Astfel, au fost eliberaţi din funcţie: Ştefan Tudor Dorneanu – procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, numit inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare, Liliana Birda – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, Florin Scripcă – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, delegat în funcţia de prim-procuror al acestei unităţi de parchet, Cristina Angela Pintea – procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara, delegată în funcţia de procuror şef al aceluiaşi birou, Petre Dragoş Voinescu – procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, Daniela Marioara Barbu – judecător la Tribunalul Sibiu, Cristina Burtea – judecător la Tribunalul Mehedinţi, Tatiana Mirea – judecător la Curtea de Apel Craiova.