„Am văzut o declaraţie. Alte mizerii de fake news-uri. Aici vreau să spun limpede şi clar. Supărată că ne-am dus în fieful domniei sale, doamna Olguţa Vasilescu a dat o declaraţie de zici că a fumat ceva, că Orban şi cu PNL vor să dea afară 500.000 de angajaţi şi că vor să taie salariul minim. Asta e declaraţia Olguţei Vasilescu. V-am spus a servit ceva sau a fumat iarbă. Eu ştiu că ea mai serveşte, că asta e. Cum să minţi cu aşa ceva? PNL este adeptul creşterii veniturilor românilor, dar nu pe hârtie, cum face PSD. Ei le cresc pe hârtie şi în timpul acesta dau drumul la inflaţie şi creşterea preţurilor mănâncă complet orice fel de creştere a veniturilor”, a afirmat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Brăila.

PNL intenționează să facă reformă în administrație, însă nu vrea să concedieze 500.000 de bugetari, ci doar pe cei „habarniști”, explică Ludovic Orban.

„Răspunsul nostru către această persoană care în postul Paştelui a avut nesimţirea, sfidând toţi creştinii, să îşi ţină paranghelia cu 500 şi ceva de invitaţi, cu diferite personalităţi, în frunte cu Dragnea şi Dăncilă, sfidând şi ei postul Paştelui, am atâta să îi spun: într-adevăr vrem să facem o reformă a administraţiei, dar nu vrem să dăm afară 500.000 de oameni. Asta este o minciună gogonată. În schimb, cu siguranţă îi vom da afară pe toţi habarniştii, pe toate beizadelele şi toţi sinecuriştii care n-au nicio legătură cu administraţia şi n-au nicio pregătire şi care au fost angajaţi de PSD, în ultimii doi ani şi jumătate, pe uşa din dos a instituţiilor publice şi care au distrus capacitatea administrativă a României”, a explicat Orban.

Referitor la salariul minim, preşedintele PNL a spus că propunerea liberalilor este una „de bum simţ” şi anume ca nivelul acestuia să fie stabilit în urma unor negocieri între patronate şi sindicate.

„În privinţa salariului minim propunerea noastră e de bun simţ. Salariul minim să nu mai crească din burtă, după cum vrea Olguţa Vasilescu, că ea a fost ministrul Muncii şi ea mai băga încă 200 de lei la salariul minim şi de aceea au plecat de pe piaţă o grămadă de firme din România care nu îşi mai pot menţine profitabilitatea pe salariul minim. Vrem ca salariul minim să fie decis de partenerii sociali, prin negocierea între patronat şi sindicat, iar Guvernul doar să transpună negocierea care este purtată între patronate şi sindicate. La creşterea salariului minim să stea la bază nişte indicatori obiectivi, ca la creşterea pensiilor – rata inflaţiei, creşterea indicelui de productivitate, pentru că orice creştere de venit nu este sustenabilă dacă ea nu are nişte ancore în realitate”, a completat Orban.

Acesta a mai transmis că partidul lui Dragnea a crescut veniturile doar pe hârtie, fiindcă din moment ce rata inflației este în momentul de față circa 5%, acest lucru a dus la o creștere a prețurilor de 18% a coșului zilnic de produse.

„Rata inflaţiei de aproximativ 5%. PSD când a venit la putere era 0,1% rata inflaţiei şi a ajuns la 5%. Rata inflaţiei nu se aplică per ansamblu. Pe coşul zilnic rata inflaţiei depăşeşte 18 procente. Adică costul vieţii pentru oamenii care au venituri pentru subzistenţă, doar pentru asigurarea cheltuielilor de viaţă, deci pentru coşul zilnic creşterea preţurilor a fost de 18%. Adică degeaba le-au pe hârtie cu 9-10% pnctul de pensie, şi alea cu întârziere, în realitatea puterea de cumpărare a veniturilor a scăzut. Asta e marea realizare a PSD”,  a mai explicat Orban, citat de Adevarul.ro.