Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi nu crede în eficienţa măsurii anunţate de Guvern de a obliga agenţii comerciali să emită bonuri fiscale pe bacşiş şi consideră că prin aceasta se va îngreuna activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

'Obligaţia de a emite bon fiscal separat pentru bacşiş este o măsură fără precedent în Europa; va aduce puţini bani la buget, dar va complica activitatea multor IMM-uri. În condiţiile în care Uniunea Europeană are printre priorităţile sale susţinerea IMM-urilor, Guvernul Ponta pare a nu avea alt obiectiv decât acela de a complica viaţa întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi a micilor comercianţi', a declarat marţi, pentru AGERPRES, Cristian Buşoi.

El susţine că nu a întâlnit această măsură în nicio ţară europeană, unde nu a văzut nici echipe de la Fisc 'năvălind în restaurante cu maşini cu girofar, oprind activitatea, alungând clienţii, speriind puţinii turişti străini care mai vin în România'.

Buşoi atrage atenţia că aceste controale trebuie să aibă o anumită decenţă, iar ANAF ar trebui să facă 'mai puţin spectacol' şi să aibă mai multe rezultate.

'În plus, eliberarea de bon fiscal separat pentru bacşiş, invenţie 'marca Guvernul Victor Ponta', va aduce la bugetul statului sume neglijabile, însă va complica enorm activitatea micilor întreprinzători, care vor fi sufocaţi de birocraţia excesivă impusă de eliberarea a două bonuri fiscale în loc de unul singur. Modul de impunere a unei astfel de măsuri este contraproductiv, întrucât va agresa comercianţii şi va enerva clienţii', a explicat Buşoi, vicepreşedinte al PNL.

Eurodeputatul îi recomandă premierului Victor Ponta să se concentreze pe lupta împotriva marii evaziuni, care ar alimenta bugetul de stat cu sume semnificative şi, în paralel, să stimuleze activitatea micilor întreprinzători şi comercianţi, a IMM-urilor, precum şi a tuturor profesiilor liberale.