Omul de afaceri Ioan Niculae vinde combinatul Viromet Victoria, parte a grupului Interagro, unui român din care deține în Italia o companie de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice și care a preluat recent și operatorul portuar SCAEP Giurgiu Port, scrie profit.ro.

Viromet va fi preluată de o firmă inființată în acest an în România ce este controlată de SCAEP Giurgiu Port.

Viromet este deținut de Niculae prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, care are aproape 98% din capitalul social al combinatului, deținere în valoare nominală de peste 46 milioane lei.

Gabriel Ticea deține 78% din operatorul portuar de marfă și de asemenea deține în Italia o firmă de trading de îngrășăminte, metanol și alte produse chimice, Romital SRL, cu sediul la Milano.

Ticea figurează oficial ca acționar majoritar al SCAEP Giurgiu Port din primăvara acestui an, compania fiind controlată anterior de Ioan Niculae, tot prin vehicule juridice offshore. În țară, Ticea se numără printre acționarii distribuitorului angro de medicamente Romfarmachim, cu o deținere de circa 6%.

Ioan Niculae anunțase la începutul lunii trecute că a repornit combinatul Viromet și că acesta va produce metanol cu gaze achiziționate din import. Compania, printre puținele neintrate în insolvență din grupul Interagro, a terminat anul trecut cu pierderi de aproape 23 milioane lei, la o cifră de afaceri de 31,61 milioane lei, precum și datorii totale de peste 160 milioane lei, iar la 31 martie 2019 datora bugetelor statului restanțe în sumă de peste 14 milioane lei.