În cursul zilei de miercuri, 25 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a venit cu o soluție referitoare la disputa dintre Bio Fuel Energy SRL și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

”Admite recursurile declarate de pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili împotriva sentinţei civile nr. 431 din 6 noiembrie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Respinge cererea formulată de reclamanta Bio Fuel Energy S.R.L. în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția ICCJ.

Decizia de impunere a ANAF a fost contestată

Justnews.ro informează că Bio Fuel Energy SRL a contestat decizia de impunere a ANAF din 19 septembrie 2017. Această decizie, obliga compania să plătească accize de 10.591.844 lei, dobânzi sau majorări de întârziere în valoare de 4.175.542 lei, dar și penalități care ajungeau la 1.530.164 lei.

Sursa anterior citată spune că suma respectivă a fost stabilită drept acciză alcool etilic pentru diferențele cantitative înregistrate pe minus, fiind vorba aici de 288.746,97 litri alcool etilic bioethanol. De asemenea, este vorba și de TVA-ul datorat pentru aceste cantități.

La data de 24 aprilie 2018 contestația a fost respinsă ca neîntemeiată, fiind vorba despre o sumă totală de 18.318.333 lei.

Bio Fuel Energy SRL avea ca scop principal de activitate producerea și comercializarea biocombustibililor ecologici

Compania, înființată în anul 2007, este deținută de Ioan Niculae și inițial figura drept firmă care are ca obiect principal de activitate producerea și comercializarea biocombustibililor ecologici de tipul bioetanolului.

În anul 2012, compania a avut o cifră de afaceri de 290 de milioane de lei și 373 de angajați, însă în 2021, cifra de afaceri a fost de 12.000 de lei și niciun angajat.

Compania face parte din grupul de firme Interagro, cele care au activități în industria chimică, dar și în agricultură.

Patronul firmei se lăuda în urmă cu mai mulți ani că a finalizat investiția în prima rafinărie de biopetrol din sud-estul Europei, scrie sursa anterior citată, care adaugă că valoarea totală a fost de 100 milioane de euro.

Amintim că Ioan Niculae a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, însă a executat doar 15 luni.