Omul de afaceri Ioan Niculae rămâne în penitenciar după ce Tribunalul Constanţa i-a respins, marţi, cererea de eliberare condiţionată, iar decizia este definitivă.

În urmă cu două luni, Judecătoria Medgidia admisese cererea sa, dar decizia a fost atacată de procurori la instanţa superioară.

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 587 C. pr. pen. cu aplic. art. 60 alin. 2 C.pen. 1968, admite cererile reunite privind liberarea condiţionată a de?inutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., fiul lui Radu …, deţinut în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului Bucure?ti Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art. 272 rap. la art. 275 alin. 6 C.proc.pen., dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, a sumei de 156,5 lei, pentru av. Iftode Elena – delegație seria AV nr. 1851/2021, cu titlu de onorariu parțial apărător din oficiu. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare pentru procuror şi condamnat. Pronunţată în camera de consiliu, azi 10.11.2021”, arată Judecătoria Medgidia.

Prejudiciu de peste 11 milioane de lei

Pe 18 februarie 2021, patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Pe data de 12 octombrie 2021, Tribunalul Constanţa i-a respins cererea de eliberare condiţionată.

Potrivit procurorilor, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat, prejudiciul fiind calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

De asemenea, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani

Istoria dosarului

La data de 9 septembrie, Judecătoria Medgidia a respins cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae, ca inadmisibilă, deoarece nu se împlinise termenul de reînnoire a cererii aşa cum fusese el fixat prin decizia Tribunalului Constanţa din 23 iulie.

Tot atunci se anunța că Ioan Niculae putea formula o nouă cerere de liberare condiţionată după data de 23 octombrie și se pare că de această dată a fost un adevărat succes pentru el.

Trebuie menționat faptul că omul de afaceri Ioan Niculae, administrator al InterAgro, a fost condamnat în luna februarie a acestui an, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, conform procurorilor, Ioan Niculae „a corupt” oameni de afaceri, funcţionari publici şi înalţi demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilităţi fiscale privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, acest lucru aducând InterAgro un beneficiu de 600 de milioane de euro.

Totodată, în același dosar, Niculae a mai fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit procurorilor, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Referitor la prejudiciu, acesta a fost calculat la peste 11 milioane de lei.