UPDATE: Decizia, amânată pentru 3 octombrie

Curtea Constituţională a României a amânat, miercuri, pentru data de 3 octombrie, sesizarea USR şi Forţa Dreptei, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei.

CCR poate lua o decizie care să-i afecteze pe proprietarii de terenuri

Forţa Dreptei şi USR au sesizat la CCR modificările la regimul arendei din Codul civil referitoare afectează dreptul de proprietate privată.

„Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, se arată într-un comunicat emis de Forța Dreptei.

Parlamentarii de la Forţa Dreptei şi USR spun că este inadmisibilă impunerea ca efect al termenului de şapte ani a unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului pe aceeaşi perioadă. Precum şi permiterea schimbului de terenuri dintre arendaşi, fără a exista condiţia acordului proprietarului.

„Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, adaugă aceştia.

Parlamentarii Forţa Dreptei şi ai USR au subliniat cu „dezamăgire faptul că o astfel de reglementare, profund anti-liberală, a putut fi adoptată doar cu votul majoritar al parlamentarilor PNL. Atât din Senat, cât şi din Camera Deputaţilor”.

Președintele a sesizat CCR

Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus la CCR o sesizare privind neconstituţionalitatea actului normativ.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil, pentru a sprijini dezvoltarea sectorului agricol, a fost adoptat. Versiunea actuală a legii include o dispoziție potrivit căreia contractul de închiriere se încheie pe o durată nedeterminată.

„Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, arată un amendament admis la raportul favorabil al Comisiei.

În plus, propunerea legislativă prevede că „subînchirierea, totală sau parțială, este strict interzisă”. Ea va duce la anularea contractului, cu excepția cazurilor în care există un schimb de folosință a terenului între locatari. Mai mult, contractul de închiriere va fi reziliat în caz de incapacitate sau faliment al locatarului.

În același timp, contractul de închiriere este reziliat înainte de termenul stabilit dacă locatarul devine incapabil sau își declară falimentul, sau dacă chiria rămâne neplătită în termenul specificat în contract.