Decizie importantă pentru angajați

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a depus la Organizația Internațională a Muncii (OIM) documentul de ratificare de către România a Convenției nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii.

Simona Bucura-Oprescu participă în aceste zile la cea de-a 112-a Sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii, desfășurată la Geneva, Elveția. Ea a depus instrumentul de ratificare de către România a Convenției nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și hărțuirii în lumea muncii. Documentul a fost depus în cadrul întâlnirii bilaterale cu Gilbert F. Houngbo, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

România a ratificat, până acum, 8 din cele 10 convenții fundamentale ale OIM, considerate drepturi ale omului. În total, România a ratificat 38 din cele 57 de Convenții OIM și va continua să facă toate demersurile necesare pentru a ratifica și ultimele două convenții fundamentale ale OIM privind sănătatea și securitatea în muncă.

„MMSS și Guvernul României își respectă angajamentul de a asigura șanse egale și acces la servicii publice esențiale pentru toți cetățenii, dar și elaborarea de politici care să asigure tranziția verde și digitală care să contribuie la o economie solidă și crearea de noi locuri de muncă. Vom continua să facem eforturi pentru un mediu de lucru sigur și incluziv, fără discriminare și hărțuire.

Vom colabora cu partenerii sociali pentru atingerea acestor obiective. MMSS și Guvernul României vor continua cooperarea cu OIM pentru a respecta standardele, politicile și bunele practici în domeniul muncii ca răspuns eficient la provocările actuale generate de schimbările fără precedent din lumea muncii”, a spus ea, potrivit Ministrului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Simona Bucura-Oprescu, reuniune bilaterală cu director regional OIM pentru Europa și Asia Centrală

Simona Bucura-Oprescu a participat la o reuniune bilaterală cu Beate Andrees, director regional OIM pentru Europa și Asia Centrală. Discuțiile s-au concentrat pe întărirea cooperării dintre România și Biroul Internațional al Muncii, iar ministrul și-a exprimat dorința ca OIM să deschidă un birou la București.

În intervenția sa în plenul conferinței, oficialul român a subliniat angajamentul României de a întări măsurile de combatere a violenței și hărțuirii în lumea muncii, precum și pentru dialog social, stimularea ocupării forței de muncă, asigurarea securității și sănătății în muncă, egalitate și nediscriminare. Totodată, ea i-a adresat invitația directorului general al OIM, Gilbert F. Houngbo, de a efectua o vizită oficială în România în perioada următoare.