Spania a inițiat o adevărată reformă legislativă. Astfel, odată cu reforma Codului Penal care a intrat în vigoare pe 28 august 2022, autorii de furturi minore și repetate, mai mici de 400 de euro, pot fi pedepsiți cu închisoare între 6 și 18 luni, în loc de amendă ca până acum.

„În acest fel, se poate da cazurilor de recidivă multiplă un răspuns penal adaptat gravității comportamentului.”, potrivit BOE.

Această reformă, care modifică articolul 234, secțiunea 2, se va aplica infractorilor care au săvârșit cel puțin trei furturi pentru o sumă cumulată mai mare de 400 de euro.

BOE explică de ce această reformă era „necesară”. Deși reglementarea anterioară prevedea deja o pedeapsă mai gravă pentru furt repetat, doctrina Curții Supreme a rezervat-o pentru pedepsirea furturilor care depășeau 400 de euro.

Spania schimbă Codul Penal. Pedepse mai aspre pentru infractori

Furturile de mai puțin de acea sumă nu au avut „răspuns penal suficient, în ciuda faptului că sunt infracțiuni care fac obiectul unei preocupări tot mai mari pentru a afecta direct nu doar turismul, comerțul și economia în general, dar și la securitatea proprie a cetățenilor”.

Potrivit datelor autorităților spaniole, majoritatea autorilor de furturi de entitate minoră au tendința de a le repeta. Odată cu aceste noi pedepse pentru furtul recidivă, se speră frânarea acestui tip de infracțiuni.

În primul semestru din 2022, potrivit cifrelor din ultimul bilanț al infracțiunilor de la Ministerul de Interne, infracțiunile de furt au crescut cu 44%. S-au produs 306.269 de furturi, față de 211.787 în aceeași perioadă a anului 2021.

Anual, în Spania se depun mult mai multe plângeri pentru furt. Nu toate aceste activități ilicite ajung la o pedeapsă. Se estimează că, în Spania, doar una din o sută de plângeri pentru furt pentru sume mai mici de 400 de euro primește o pedeapsă efectivă.

Spania, hub-ul energetic al Europei

Criza energetică prin care trece UE se anunţă a fi subiectul principal al discuţiilor de marţi la Castelul Meseberg (la nord de Berlin) dintre cancelarul german Olaf Scholz şi premierul spaniol Pedro Sanchez. Acesta speră ca sprijinul Germaniei să acționeze împotriva reticenţei Franţei privind construirea acestei infrastructuri, relatează luni France Presse.

Proiectul pentru construcția gazoductului se numeşte Midcat – abreviere de la Midi (sudul Franţei) şi de la Catalonia (nord-estul Spaniei), cele două regiuni pe care le-ar conecta şi ar permite Spaniei, dar şi Portugaliei, să transporte gaze, venind sub formă de GNL din SUA sau Qatar, spre Europa Centrală prin Franţa.

Proiectul a fost lansat în 2013, dar, ulterior, în 2019 a fost abandonat de Paris şi Madrid din cauza impactului său asupra mediului şi a interesului economic scăzut. Războiul din Ucraina şi ameninţările Rusiei de a opri livrările de gaze către UE au readus proiectul în atenţia statelor occidentale.