Florin Cîțu a vorbit pe larg despre Legea prin care evazioniştii scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul. Premierul Florin Cîţu a fost întrebat despre acest act normativ. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit premierului, este o temă pe care va fi pusă pe agenda coaliţiei pentru a vedea dacă poate fi îmbunătăţit proiectul de lege.

„Este o temă de discutat în coaliţie şi o voi pune pe agenda coaliţiei ca să o discutăm, având în vedere şi mesajul domnului preşedinte, să vedem dacă putem să îmbunătăţim acest proiect de lege”, a afirmat premierul. El a răspuns, astfel, unei întrebări, legate de faptul că Iohannis a susținut că Parlamentul poate să corecteze eventualele erori, arată news.ro.

Decizia luată de Klaus Iohannis în privința combaterii evaziunii fiscale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri actul normativ privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, informează Administraţia Prezidenţială. Proiectul de lege iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu prevede că inculpaţii pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă. De asemenea, „dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte”.

Pe 15 decembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, propunerea legislativă, iar două zile mai târziu ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege. Pe 4 ianuarie au fost depuse alte două sesizări la CCR de către Guvern şi Avocatul Poporului, însă pe 17 februarie, Curtea a respins obiecţiile de neconstituţionalitate.

Chestionat despre subiect, într-o conferinţă de presă pe 27 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că „acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerinţele coaliţiei, poate să iniţieze fără probleme o îmbunătăţire a aceste legi şi cu bucurie voi semna şi o lege care corectează eventualele erori”.