Deputatul PSD Alexandru Rafila propune formarea unei coaliţii pentru relansarea României. În ceea ce privește membrii noii formațiuni politice, aceasta ar urma să fie alcătuită din autorităţi locale, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai asociaţiilor patronale.

Totodată, el a mai vorbit și despre campania de vaccinare anti-covid, care în opinia sa nu trebuie să fie politizată, ci din contră, să ofere oamenilor argumente suficiente, dar și serioase, pentru a-i putea convinge.

“Vaccinarea trebuie să fie un obiectiv naţional, să nu fie politizată de niciun fel, să ofere oamenilor argumente suficiente, serioase, încât să adere la această campanie de vaccinare. (…) PSD propune o coaliţie pentru relansarea României, mă refer la o coaliţie la care să adere reprezentanţi ai diferitelor tipuri de autorităţi locale, începând cu comune, oraşe, consilii judeţene, parlamentari, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi ai asociaţiilor patronale, pentru că interesul este comun.

Politizarea este greşită. Am auzit – trebuie un apel pentru primarii PNL, de exemplu – mi se pare nefiresc, pentru că oamenii din toată ţara, indiferent de culoarea politică a primarilor dintr-o localitate sau alta, trebuie să beneficieze de vaccinare şi cred că o astfel de coaliţie ar putea să fie mai cuprinzătoare, mai credibilă pentru populaţie”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului.

Alexandru Rafila, despre revenirea la normalitate

Profesorul Rafila a mai vorbit și despre revenirea la normalitate. Potrivit acestuia, toată lumea își dorește să poată călători liber și să poată accesa serviciile de sănătate atunci când este nevoie.

El a mai adăugat că educația este foarte importantă pentru copii, la fel ca și socializarea, de care nu mai au parte odată cu închiderea școlilor.

“Ne dorim cu toţi să putem să călătorim, să putem să accesăm serviciile de sănătate, persoanele vârstnice cu boli cronice au nevoie de serviciile de sănătate, pentru că timp de un an accesul a fost foarte limitat. Lucrul ăsta s-a şi observat în momentul în care la final anului trecut am avut cea mai amare rată de mortalitate de după cel de-al Doilea Război Mondial. Evident, copiii trebuie să înveţe, trebuie să socializeze, trebuie să se dezvolte normal şi cred că sunt suficiente argumente încât să existe un efort naţional pentru atingerea acestui obiectiv.

Eu, ca om de sănătate, acum şi ca reprezentant al PSD, militez pentru un principiu – să nu politizăm campania de vaccinare, să nu politizăm pandemia, pentru că lucrul acesta va afecta încrederea oamenilor în autorităţi. Lucrul ăsta s-a şi întâmplat, din nefericire, în perioada anterioară”, a susţinut Rafila.

Totodată, reprezentantul României la OMS, a venit și cu o sugestie pentru autorități. Mai exact, acestea le-a recomandat să adapteze campania de vaccinare momentului actual. Este vorba despre mediul rural, dar și mediul urban, unde oamenii primesc diferit informațiile.

“În mediul rural, absolut obligatoriu trebuie găsită o soluţie de colaborare cu autorităţile locale. (…) Evident utilizarea unor lideri de opinie, a unor artişti, dacă vreţi, pentru promovarea campaniei de vaccinare este o iniţiativă utilă, dar există trei condiţii care trebuie respectate: prima este ca aceia care fac acest lucru să înţeleagă exact de ce îl fac, trebuie să aibă bună credinţă şi trebuie să existe o coordonare a acestei comunicări şi a informării populaţiei”, a subliniat Alexandru Rafila.