Cabinetul condus de Ludovic Orban a luat o decizie șoc și a decis desființarea unui local celebru. Este vorba de Unitatea de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului Apărării Naționale, entitate care funcținează în incinta Palatului Cercului Militar Național încă dinainte de 1989. Potrivit informațiilor furnizate de jurnalul.ro, tot personalul civil și contractual care lucra la restaurantul MApN urmează să fie preluat de Statul Major al Armatei, prin Comandamentul Logistic Întrunit, iar activitatea de hrănire a militarilor va fi asigurată de o companie de profil înființată, în urmă cu nouă ani, de Romtehnica.

La baza deciziei au fost invocat faprtul că din cauza restricțiilor impuse tot de Guvern, prin ordonanțele militare, în perioada stării de urgență și, ulterior, prin hotărâre, pe perioada stării de alertă, restaurantul Casei Centrale a Armatei nu a mai putut funcționa, nici în interior, nici pe terasa din exteriorul acestuia. Tot patrimoniul unității va fi preluat, de asemenea, de către Statul Major al Armatei.

Când s-a întâmplat

Totul s-a petrecut pe 25 iunie 2020, când a fost emisă Hotărârea de Guvern nr. 487/2020, semnată de premier și contrasemnată de ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Documentul se numește “HG pentru desființarea Unității de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerlui Apărării Naționale”. Conform actului normativ, “începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Unitatea de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului Apărării Naționale, cu sediul în București, strada Constantin Mille, nr. 1, se desființează”.

Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial al României și își produce deja efectele juridice.

Restaurantul de la Casa Centrală a Armatei s-a închis exclusiv din cauza măsurilor restrictive impuse de Guvernul Orban pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.

Restaurantul Armatei și-a desfăşurat activitatea, începând din 1951, într-unul dintre cele mai somptuoase saloane ale Palatului Cercului Militar Naţional, monument istoric de artă şi de arhitectură, ridicat din iniţiativa şi prin contribuţia financiară a ofiţerilor din Garnizoana Bucureşti. În perioada comunistă, restaurantul purta denumirea de “Întreprinderea Restaurant Militar București”.