Creşele şi afterschool-urile rămân deschise, în schimb ministrul Educaţiei va emite ordinul general de trecere a şcolilor în sistem online, a anunţat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Anunțul lui Arafat

“Se creează posibilitatea ca ministrul Educaţiei să poată să dispună suspendarea activităţilor şcolare care presupun prezenţă fizică şi continuarea lor în sistem online. Creşele şi afterschool-urile rămân deschise. Chiar dacă în hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul şedinţei de Guvern au fost discuţii asupra acestei teme şi a rămas că afterschool-urile şi creşele rămân deschise. În rest, ministrul Educaţiei, în urma ordonanţei, va emite ordinul general de trecere a şcolilor la învăţământ online”, a precizat Arafat.

El a explicat că prin ordonanţă de urgenţă se creează mecanismul prin care ministrul Educaţiei poate să emită ordinul de trecere la învăţământul online.

Ministerul Educației va emite ordinul

“Până acum am avut un mecanism pentru şcolile individuale, în care consiliul de administraţie constată, inspectoratul şi DSP propun la Comitetul pentru situaţii de urgenţă decizii la nivel local. Acum, fiind decizii la nivel general de trecere la cursuri online, este necesar să se ia o măsură naţională şi aici se creează mecanismul prin care ministrul Educaţiei poate, pe baza legală, pe baza ordonanţei, să emită acest ordin şi să treacă la învăţământul online”, a mai spus Arafat.

Tot prin această ordonanţă emisă de Guvern se reglementează obligativitatea muncii la domiciliu. Ordonanţa prevede organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, acolo unde este posibil acest lucru.

“Este obligatoriu ca orice instituţie publică sau privată să facă o analiză şi orice activitate ce poate fi desfăşurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfăşoare în acest fel”, a mai spus Raed Arafat.

Noi măsuri impuse în România

România intră în carantină parțială, de luni, 9 noiembrie. Toate școlile din țară vor trece în sistem online, angajații – atât de la stat, cât și cei de la privat, vor lucra în regim de telemuncă dacă au această posibilitate, iar masca de protecție va fi obligatorie în toată țara. Măsurile au fost anunțate la capătul a trei zile în care s-au înregistrat creșteri spectaculoase ale numărului de cazuri noi de COVID.