Alertă în București, unde au fost adopate în Capitală. În urma numărului crescut de cazuri COVID-19, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis închiderea sălilor de jocuri de noroc, a barurilor, cluburilor și discotecilor. Astfel, miercuri, Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că în ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență au fost adoptate 3 hotărâri. Prima dintre ele vizează închiderea barurilor, cluburilor și discotecilor, care nu erau menționate în adresa de la Direcția de Sănătate Publică.

A doua hotărâre micșorează distanța în jurul școlilor în care este obligatorie purtarea măștii – de la 100 de metri la 50 de metri. A treia hotărâre vizează închiderea cazinourilor și sălilor de jocuri, cu excepția jocurilor de pariuri și loterie în care doar se plasează bilete.

Școlile nu vor fi închise

Școlile nu se vor închide, a mai spus prefectul. „În momentul de față nu văd alte restricții care s-ar putea impune”, a mai spus Cojanu. Este vorba despre activitatea din spațiile interioare, potrivit informațiilor Digi24.

Vor fi închise și sălile de jocuri de noroc, urmând să rămână deschise doar agențiile Loto, acolo unde se poate păstra distanța în interior. O altă propunere se referă la reducerea perimetrului din jurul școlilor în care purtarea măștii va fi obligatorie, de la 100 de metri, cât a fost stabilit ieri, la 50 de metri.

„În cazul cazinourilor nu știu deocamdată, este reglementată și această situație, așteptăm ca Comitetul Național pentru Situații de Urgență să ia o asemenea măsură și ne vom adapta. Sau măcar să ne dicteze niște măsuri în sensul ăsta”, a spus prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.

Ce măsuri au fost impuse începând de miercuri

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea marți seară că și sălile de jocuri vor fi și ele închise și că măsura este prevăzută în Hotărârea de Guvern care a prelungit, pe 14 septembrie, starea de alertă.

Începând de miercuri, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în București.

Se face o excepție pentru unitățile de cazare – hotel, pensiune, alte asemenea – unde este permisă servirea în interior numai pentru cei cazați. Activitatea sălilor de spectacole, concerte și alte asemenea este interzisă. Când rata de infectare în București va reveni sub 1,5 la mie, aceste restricții vor fi ridicate, spunea ieri prefectul. În prezent, rata depășește 1,8.