”Comisia este încrezătoare în faptul că o decizie privind plata următoare va avea loc într-un viitor apropiat, chiar dacă este puţin probabil ca aceasta să intervină înainte de luna septembrie”, a declarat într-o conferinţă de presă Antoine Colombani, unul dintre purtătorii de cuvânt ai executivului european.

Principalii creditori ai Atenei vor fi în Grecia marţi, pentru a evalua aplicarea planului de austeritate şi stadiul reformelor promise, în cadrul unui al doilea plan de ajutor.

”Decizia privind deblocarea /fondurilor/ nu va fi luată decât odată ce se va încheia evaluarea de către troică”, a subliniat purtătorul de cuvânt, reamintind că Grecia a înregistrat întârzieri în ultimele luni.

Dar ”autorităţile elene sunt pe deplin conştiente de timpul pe care trebuie să-l recupereze şi de urgenţa cu care trebuie să răspundă provocărilor cu care se confruntă ţara”, a adăugat el.

Grecia va avea nevoie în mod normal pentru 20 august de un ajutor ”interimar” pentru a rambursa obligaţiuni de 3,2 miliarde de euro deţinute de Banca Centrală Europeană /BCE/ şi care ajung la scadenţă.

În acest punct, şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a indicat recent că va fi găsită o soluţie, aşa cum a reamintit şi Comisia Europeană.

”Problema nevoilor de lichidităţi pe termen scurt este în discuţie cu autorităţile greceşti”, a conchis Colombani.
SURSA: Agerpres