De unde au fost tăiați cei 1,1 miliarde de lei din bugetul Capitalei?

Față de forma propusă iniţial de primarul general, Nicuşor Dan, bugetul agreat de majoritatea USR PLUS – PNL prevede o diminuare de aproximativ 1,1 miliarde de lei.

„S-au tăiat anumite sume care veneau din fonduri europene, pentru care ne-am dat seama că nu este realist să estimăm că le vom plăti în cursul acestui an, dar aceste fonduri europene există. În baza lor, putem să începem procedurile de achiziţie şi putem, de asemenea, să revenim cu rectificare în momentul în care aceste proceduri de achiziţii evoluează”, a explicat Nicușor Dan.

Nicușor Dan nu renunță la următoarele proiecte

De asemenea, acesta a punctat că nu renunță la autobuze electrice și așteaptă ca în următoarele două săptămâni să semneze contractul de furnizare a tramvaielor.

„Nu renunţăm la autobuze electrice. Aşteptăm să semnăm în următoarele două săptămâni contractul de furnizare a tramvaielor, care vine pe fonduri europene. La Glina mă aştept să cheltuim anul acesta undeva de ordinul a 400 de milioane cu care să ne apropiem de finalizarea proiectului. Ghidegeni – e puţin probabil că vom cheltui banii anul acesta, dar sunt sigur că o să îi cheltuim anul viitor, deci pe ce înseamnă fonduri europene sunt doar amânări de plată.

Pe reduceri de finanţare la sistemul de termoficare, e adevărat, am tăiat 35 de milioane de lei ca să ne echilibrăm, însă vom avea de-a lungul anului mai multe rectificări şi prin aceste rectificări vom avea mai multe ajustări ale bugetului, pentru că, acum că ne-am aşezat financiar şi avem o credibilitate în faţa mediului de afaceri, putem să ducem o parte din cheltuielile pe care le avem în buget în momentul acesta pentru anii viitori, a conchis primarul general al Capitalei.

Totuși, liderul consilierilor municipali PSD, Aurelian Badulescu, a criticat amendamentul susţinut de Nicușor Dan. Astfel, acesta a reproșat diminuarea mai multor sume, printre care cele pentru reabilitarea sistemului de termoficare și a celei pentru achiziţionarea autobuzelor electrice.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin