Comisarul european Corina Crețu avertizează asupra faptului că guvernul de la București pune în pericol proiectul laserului de la Măgurele. 

„Mărturisesc că sunt foarte îngrijorată de ultimele evoluții privind proiectul ELI de la Măgurele; și mă refer în mod special la litigiul existent între beneficiarul proiectului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) și consorţiul european EuroGammaS (EGS)”, a scris joi, pe Facebook, comisarul european.

Corina Crețu arată că experții BEI chiar s-au arătat dispuși să ajute România, trimițând o notă tehnică autorităților de la București, în scopul deblocării situației, însă nu au primit niciun răspuns din partea guvernului României.

În prezent, din ceea ce știu eu, autoritățile române evaluează aceste opțiuni juridice și tehnice disponibile, însă nu a fost trimis un răspuns oficial. În absența unui răspuns rapid al Guvernul României adresat Comisiei Europene, există riscul ca acest proiect să nu mai poată fi finalizat în actualul exercițiu bugetar (2014-2020), ceea ce va genera importante pierderi financiare și, totodată, va afecta credibilitatea întregii investiții. De asemenea, eforturile UE de a promova cooperarea între institute de cercetare și inovare și mediul de afaceri, vor fi și ele subminate,” anunță Corina Crețu.