Deși au trecut aproape șapte ani de la vânzarea pe bucăți a afacerii Univers’all, numele antreprenorului Răzvan Petrovici este în continuare puternic asociat primului retailer român important din comerțul modern local, care, în 2006, intra în insolvență. De altfel, lui Petrovici îi plac pionieratele. Tot în 2006, prin decembrie, i-a venit ideea de a intra pe o piață exotică pentru România acelui moment: dezvoltare de parcuri eoliene, o zonă de business pe care o mai tatona, atunci, în România, doar familia Muntmark, care deține Monsson Group, cu un portofoliu de proiecte de peste 2.500 MW.
Și dat fiind că s-a declarat în mai multe rânduri un fan al afacerilor din retail, probabil puțini se așteaptau ca Petrovici să facă un astfel de pas. „A fost unul dintre proiectele care ni s-au părut mai de viitor. În afara României, începuseră deja investițiile verzi, România semnase și ea Protocolul de la Kyoto. Am văzut în zona aceasta  o mare oportunitate“, rememorează Petrovici în interviul acordat Capital. Și nu s-a înșelat în acel moment. După ce România a agreat cu Comisia Europeană și a adoptat o schemă de sprijin a producției de energie din surse regenerabile prevăzută în Legea nr. 220/2008, investițiile străine au început să curgă, astfel că, în ultimii trei ani, industria a atras proiecte de peste 3,5 mld. euro. Printre ele și cele ale casei de investiții Blue Investments, unde Petrovici este coacționar alături de mai mulți investitori a căror identitate nu a putut să o divulge.
Pe hârtie, lucrurile arătau spectaculos în acel moment. Era vorba de mai multe proiecte eoliene, totalizând cca 200 MW. „Intenția noastră a fost să atragem fonduri de investiții și fonduri europene pentru a le dezvolta“, spune antreprenorul. A fost însă nevoit să recalibreze totul din mers. Din două motive. Pe de o parte, în toamna anului 2008, criza financiară globală avea să lovească și România. „Ne-am întâlnit cu cei de la Nordex (n.r. – furnizori germani de turbine) și cu reprezentanți ai Commerzbank, iar România era deja pentru ei cu semafor roșu, nu mai sprijineau afacerile «project financed» (n.r. – finanțare pe baza cash flow-ului)“, povestește Petrovici, explicând diferența dintre un dezvoltator ca el și unul precum CEZ, Verbund sau Iberdrola, care aveau afaceri conexe în domeniul energiei și puteau primi finanțare pe baza bilanțului. A reușit totuși să găsească finanțare de la două bănci din România, iar componenta de „equity“ – banii puși de sponsorii proiectului -, a fost de 35%.
Acționarii casei de investiții au fost însă nevoiți să restrângă planul inițial, reducându-l la un proiect de doar 35 MW, amplasat la Baia (județul Tulcea). Și, potrivit antreprenorului, chiar dacă în acest moment sunt funcționali doar 10 MW, întreaga infrastructură a fost creată pentru 35 MW. La sol, sunt ridicate patru turbine de 2,7 MW fiecare, care produc din noiembrie 2011, în urma unor investiții totale de 25 mil. euro. „Alte zece turbine sunt în așteptare și am ajuns la al doilea motiv pentru care sunt foarte mari șanse ca din cei 200 MW proiectați pe hârtie (ar fi presupus investiții de 300 mil. euro) să rămână doar 10 MW instalați“, precizează Petrovici.
Discuții, schimbări, legi
În primăvara acestui an, ministrul delegat pentru energie, Constatin Niță, a anunțat că va reduce schema de sprijin în baza căreia energia produsă din surse eoliene primește (încă) două certificate verzi (n.r. – instrumentul adoptat de România pentru a susține acest gen de investiții). Discuțiile și proiectul de modificare prin ordonanță de urgență propus la începutul lunii aprilie au paralizat întreaga piață, iar cea mai mare parte a investițiilor anunțate pentru 2013 au fost suspendate: au fost instalați, de la începutul anului, doar 159 MW. Practic, s-a ajuns la 2.100 MW instalați de la 1.941 MW, cât erau la sfârșitul lui 2012.
Discuțiile de reducere a schemei de sprijin chiar și retroactiv (nota bene: în afară de Spania și Bulgaria, nicio țară europeană nu a aplicat și nu discută de o reducere retroactivă a acestor subvenții) au lovit din plin și afacerea lui Petrovici. Chiar în ziua interviului cu Capital, ne-a mărturisit că a dat preaviz la cinci angajați ai Blue Investments. „În loc să găsească soluții alternative, Guvernul preferă să sacrifice investiții de miliarde și, mai mult, să decredibilizeze România“, spune dezamăgit antreprenorul, atrăgând atenția că este genul de schimbare care lovește întreaga economie.
Omul de afaceri, care și-a mai exprimat și în trecut nemulțumirea față de politica guvernelor din România de a nu sprijini mediul local de afaceri în cei 23 de ani de capitalism, face o trimitere clară la jucătorii din zona de distribuție a energiei electrice. „Prețul la distribuție a rămas același, deși acum, la producători, energia electrică este mai ieftină cu câteva zeci de procente. Oricine se uită pe OPCOM (bursa de energie – n.r.) și apoi într-o factură.. înțelege“, atrage atenția Petrovici, care crede că s-ar obține miliarde de euro dacă Guvernul ar obliga distribuitorii la un anumit nivel al marjei, așa cum Comisia Europeană obligă industria „verde“ la un IRR de 11%, de pildă.
Dat fiind că modificarea propusă de Niță nu umblă la cauza reală a nivelului ridicat al facturii, Petrovici este convins că reducerea schemei de sprijin nu va avea niciun efect asupra facturii consumatorului final, atâta timp cât nu este dublată de restricții impuse distribuitorilor de energie. Furnizorii ar fi trebuit să urmeze piața. „Dacă nu de bunăvoie, atunci obligați de stat“, continuă el, subliniind că statul trebuie să intervină acolo unde este o problemă.

Dificultăți

Repliere
Până când statul va interveni, Petrovici nu are altă variantă decât replierea; banca i-a blocat finanțarea pentru continuarea proiectului, iar cifrele nu arată bine: cele patru turbine aduc venituri anuale de 4 mil. euro, la un nivel al cheltuielilor de 2 mil. euro.

Exit Dacă în cazul Univers’all, Petrovici a reușit să facă un exit, de data aceasta lucrurile sunt mai complicate; la începutul anului era în discuții avansate cu Terna, cel mai mare transportator de energie electrică din Europa, pentru a face un exit parțial din proiectul eolian, dar totul a fost suspendat în noul context.

Retail
Până când se vor risipi norii grei din acest domeniu, lui Petrovici nu-i rămâne decât să se concentreze asupra afacerilor de retail pe care le-a pornit, de un an și jumătate, în nordul Africii.