Fostul președinte al Colegiului Medicilor Vasile Astărăstoae susţine că actuala situaţie privind pandemia de coronavirus i se pare inexplicabilă, iraţională şi absurdă. El recunoaşte că acest nou virus trebuie tratat cu seriozitate, însă atrage atenţia că în Europa, spre exemplu, nu s-a ajuns încă la numărul de decese provocat de gripă în sezonul 2017-2018. “De la o simplă răceală s-a trecut la o apocalipsă”, susţine medicul.

“Pentru mine este inexplicabil, irațional și absurd. Este o nebunie. N-am înțeles-o de la început, n-o înțeleg nici acum. Trebuia tratată cu seriozitate această pandemie, dar fără să practice panica și bagatelizare excesivă. De la o simplă răceală s-a trecut la o apocalipsă. Este o afecțiune, o epidemie, un virus nou, toată lumea este de acord. Este clar că dă o anumită boală. Boala este cu puțin mai gravă decât gripa și o spun cu toată responsabilitatea pentru că vedeți, în Europa, în momentul de față, nu au ajuns la numărul mortal de gripă din sezonul 2017-2018”, a declarat Vasile Astărăstoae.

“În România există o criză de încredere”

Medicul crede că deciziile luate de guvernanţi în România “au fost făcute din spaimă, ca nu cumva să se greșească”. De ce nu putem ieşi din localitate dacă avem voie să mergem la cules de sparanghel în Germania sau la mall, se mai întreabă Astărăstoae.

“Dacă se poate merge la sparanghel, la mall sau în Austria să acorzi asistență celor bolnavi, atunci de ce respectarea strictă a regulilor de distanțare socială nu te poate lăsa să ieși de aici. Nu înțeleg de ce nu poți ieși din localitate. Adică în afara localității stau virușii în „cohorte” și te atacă? Da, nu poți să ieși din localitate unde este zonă roșie. De ce nu poți să circuli noaptea? Credeți că virușii sunt păsări de noapte care pot să te atace? Deciziile acestea au fost făcute din spaimă, ca nu cumva să se greșească. Ce am observat și o spun cu toată sinceritatea, pentru că am susținut modelul suedez, în România există o criză de încredere”, a mai spus fostul preşedinte al Colegiului Medicilor, potrivit antena3.ro.