Dacă înainte de 2010, cei mai mulţi antreprenori deschişi spre parteneriate cu investitori aveau afaceri în domeniul IT/tehnologie, acum a început să crească şi numărul celor din alte domenii care vor să îşi dezvolte business-ul alături de un investitor.

Astfel, pe lângă tehnologie, majoritatea antreprenorilor înscrişi în programul Start&Grow 2014 activează în agricultură/producţie şi servicii.

Important de menţionat este faptul că, spre deosebire de perioada dinainte de 2010, când mulţi antreprenori încă priveau sprijinul financiar din partea unui investitor drept un credit, similar celor bancare, acum a crescut numărul antreprenorilor care înţeleg că un parteneriat de acest tip aduce în companie "smart money" (cash, dublat de expertiză de business şi know-how pentru dezvoltarea afacerii).

Cei mai mulţi (62%) dintre antreprenorii români care sunt în căutarea unui partener financiar în acest moment, au deja o afacere funcţională şi vor să o extindă pe plan naţional/internaţional sau din punct de vedere al volumului de business.

Antreprenorii din această categorie vor să îşi extindă afacerea fie prin lansarea unui sistem de franciză, fie prin deschiderea unor noi puncte proprii de lucru în alte oraşe din ţară, fie prin mărirea capacităţii de producţie, respectiv investiţii în noi echipamente şi tehnologii. Şi, dincolo de aportul financiar, spun că au nevoie de un partener care să îi ajute cu expertiză în dezvoltarea unei companii la nivel naţional sau internaţional.

Un procent de 29% dintre cei înscrişi este reprezentat de antreprenorii aflaţi la început de drum, care spun că au nevoie de un investitor în business atât pentru aportul financiar care i-ar ajuta să înceapă afacerea la un alt nivel decât ar reuşi pe cont propriu, cât mai ales pentru partea de business mentoring şi know-how pe care investitorul o aduce în companie.

Mai mult, există inclusiv situaţii în care antreprenori cu afaceri profitabile, pe care le pot dezvolta singuri, doresc un parteneriat de business cu un investitor, pentru a accelera creşterea şi a câştiga mult mai repede cotă de piaţă sau prezenţă naţională/internaţională pe o anumită nişă.

Accesul dificil la finanţare şi contextul încă nefavorabil din mediul de business reies din faptul că, indiferent de stadiul în care se află afacerea lor (proiect sau business funcţional), 9% dintre antreprenori spun că fără finanţare nu pot merge mai departe şi sunt nevoiţi să renunţe la business. Practic, lipsa banilor îi împiedică fie să înceapă afacerea, fie să deruleze în continuare activitatea firmei pe care o deţin deja.

Datele au la bază un chestionar la care au răspuns cei 105 antreprenori care s-au înscris până în acest moment în programul Start&Grow 2014.