Chiar în prima zi a lunii septembrie, benzina și motorina în stațiile Petrom s-au scumpit cu 5 bani/litru. Luni, 4 septembrie, a urmat o nouă majorare a prețurilor, de data această cu 4 bani/litru, iar astăzi, joi dimineața, prețurile au crescut din nou cu 4 bani/litru.

Astfel, benzina și motorina s-au scumpit în prima săptămână din luna septembrie cu 13 bani/litru. Conform economica.net, prețurile au fost actualizate ca urmare a creșteriile cotațiilor internaționale la benzină și motorină, ca effect al urganului Harvey, care a lovit Statele Unite ale Americii.

Uraganul Harvey, cel mai puternic din Texas din ultimii 50 de ani, a făcut ca mai mult de un sfert din capacitatea de rafinare a SUA să fie indisponibilă. Astfel, prețul benzinei a crescut cu 10% în doar o zi, iar prețul petrolului a crescut cu 3%. În SUA, conform economica.net, benzina a ajuns să coste peste doi dolari galonul, un maximum al ultimilor doi ani.

Cotația țițeiului a intrat pe un trend ascedent, iar analiștii se așteaptă la noi creșteri, efect al noului uragan Irma, care sâmbătă ar putea afecta coasta din sudul Floridei.

În România, companiile petroliere folosesc cotațiile Platt’s Mediterranean la produsele petroliere pentru a actualiza prețurile la pompă.

Ce intră în preț final

Mai mult de jumătate din prețul pe care șoferii îl achită pentru un litru de benzină ajunge la stat, sub formă de taxe și impozite. Acciza și TVA reprezintă acum 51% din prețul benzinei și va urma să crească la 53% din preț după 1 octombrie, ca urmare a introducerii supraaccizei de 7 eurocenți, măsură luată, săptămâna trecută, de Guvernul Tudose. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a explicat că efectul majorării accizei va fi de câte 16 bani/litru în două etape:de la 15 septembrie și de la 1 octombrie.

Per total prețurile ar putea să crească cu 0,38 de bani/litru, dacă distribuitorii de carburanți din România nu vor suporta o parte din creșterea accizei.

 

În aceste condiţii, majorarea accizelor vine cum nu se poate mai prost pentru şoferii din România, care vor avea parte de scumpiri şi mai mari. Chiar dacă se va face în două trepte (la 15 septembrie şi 1 octombrie), creşterea accizelor va însemna un plus de 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină, suplimentar faţă de scumpirea generată de creştrerea cotaţiilor internaţionale la carburanţi, mai scrie economia.net

De altfel, această creştere în două faze a accizei a fost o decizie de ultim moment a Guvernului, luată tocmai pentru a nu produce un şoc, atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivelul veniturilor bugetului. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a spus că s-a procedat aşa pentru „a nu crea un șoc la nivelul consumului, care poate genera creșteri de preț, automat scăderi de consum și poate afecta bugetul de stat”.

În Alexandria, sunt cei mai ieftini carburanți din Teleorman

Pe Șoseaua Mihai Bravu din București, un litru de motorină costă astăzi 4,76 de lei, conform prețurilor actualizate pe site-ul companiei Petrom. Benzina Standard 95 costă 4,81 de lei, cu patru bani mai mult decât ieri, iar un litru de benzină Extra se comercializează cu 5,28 de lei. Peste 5 lei costă și motorina Extra, pentru care șoferii trebuie să scoată din buzunar 5,05/litru, la stația de pe Mihai Bravu, așa cum se poate observa din imaginea de mai jos.

 

Prețurile similare practică și stația de pe strada Tudor Vladimirescu din Capitală, cea mai apropiată benzinărie Petrom de Casa Poporului pe relația cu DN6 București-Alexandria. Prețul diferă față de stația de pe Mihai Bravu, doar la sortimentul Standard de benzină, fiind cu un ban mai ieftină.

 

Prețurile carburanților comercializați de Petrom diferă de la stație la stație în funcție de mai mulți factori, dar nu pot depăși plus/minus 5% față de prețurile de referință stabilite la nivel central de companie.

Pe drumul pe care merge șeful PSD spre casă, Petrom are prețuri mai mici

Capital.ro a verificat prețurile practicate de compania Petrom în mai multe stații din țară, iar cele mai mici prețuri le-am identificat în orașul Alexandria. Practic, pe DN6, drumul pe care președintele PSD și șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, îl străbate pentru a ajunge acasă sau la Palatul Parlamentului, compania Petrom are cele mai mici prețuri.

Practic, pe Șoseua Alexandriei, la km 6, la ieșirea din București spre orașul Alexandria, prețul unui litru de motorină costă 4,69 de lei, cu 7 bani mai puțin decât la stația Mihai Bravu sau cea de pe Tudor Vladimirescu. Și benzina standard costă cu 7 bani mai puțin la această stație decât la cele două menționate mai sus, așa cum se poate observa din imaginea de mai jos.

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, poate alimenta mai ieftin și la stația Petrom de la intrarea în localitatea Ghimpați. Aici, un litru de motorină standard costă 4,62 de lei, cu 14 bani mai puțin decât la cele două stații din Capitală menționate. Și benzina standard este mai ieftină cu 7 bani/litru decât în București.

 

Totuși, de cele mai mici prețuri atât la benzină cât și la motorină se poate bucura președintele Camerei Deputaților pe DN6 la intrarea în Alexandria. Practic, Liviu Dragnea poate observa că prețurile carburanților sunt tot mai mici cu cât se apropie de casă.

Așa cum se poate observa din imaginea de mai jos, pe DN6, în orașul Alexandria, Petrom vinde motorina cu doar 4,47 lei/litru. Prețul este cu 29 de bani mai mic decât în București. În cazul în care șeful PSD preferă sortimentul de motorină mai scump aici îl găsește la un preț mai mic de 5 lei/litru. Motorina Extra costă doar 4,77 de lei, cu 5,8% mai puțin decât în București.

În cazul sortimentelor de benzină comercializate de Petrom, acestea sunt mai ieftine cu 23-24 de bani/litru față de cele din București. Benzina Standard 95 costă doar 4,57 de lei/litru, iar Benzina Extra 99 are un preț de 5,05 lei/litru.

O posibilă explicație pentru prețurile mai mici pe care le practică Petrom în Alexandria este că în județul Teleorman se regăsește cea mai mică putere de cumpărare. Practic, conform statisticilor, Teleormanul este județul unde se regăsește cel mai mic salariu mediu din România și una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului.