De ce sunt ghioceii vestitorii primăverii?

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale primăverii este ghiocelul. Mulți îi spun acestei plante că este un vestitor al primăverii. De unde a început această tradiție și ce înseamnă pentru români gingașul ghiocel?

Ghiocelul înflorește timpuriu și rezistă în condiții meteo nefavorabile, motiv pentru care oamenii îl consideră un simbol al speranței și al reînnoirii.

Potrivit credinței populare, ghiocelul este cel care arată că, după fiecare iarnă friguroasă, va veni din nou vremea frumoasă.

La noi în țară, ghioceii se pot găsi peste tot, indiferent dacă este vorba de pajiști, păduri sau chiar grădini de bloc.

Aceste plante cresc din bulbi chiar și atunci când încă mai este un strat de zăpadă pe sol.

Ghioceii sunt văzuți ca un simbol al purității, speranței și reînnoirii, în funcție de cultură.

În ceea ce privește cultura europeană, planta este văzută drept un simbol al întoarcerii la viață după perioada geroasă.

Deși sunt mici și firavi, ghioceii pot face față cu brio temperaturilor scăzute.

Ghiocei
Ghiocei/SURSA FOTO: Dreamstime

Ghioceii sunt printre cele mai vechi plante

Ghioceii au o vechime notabilă, întinzându-se de-a lungul secolelor. Un botanist și filozof grec a scris despre aceste flori încă din secolul al IV-lea, deși, în acele timpuri, erau cunoscuți sub numele de „violete albe”.

Deoarece ghioceii sunt prezentă în Marea Britanie de secole, mulți cred că este originară din această țară. Dar, de fapt, planta a fost descoperită în Europa și în Orientul Mijlociu și au fost duse în Marea Britanie de către romani.

În 1753, Carl Linnaeus, un botanist suedez, a reclasificat ghiocelul și a declarat că acesta nu este deloc o violetă, ci face parte din familia Amaryllidaceae.

El a numit-o oficial Galanthus nivalis, ceea ce înseamnă „floarea de lapte a zăpezii”. Mulți din Europa numeau deja planta „ghiocel” la acel moment.

În secolul al XIX-lea, popularitatea ghioceilor a cunoscut un mare avânt, în special datorită faptului că victorienii au devenit interesați de botanică și florografie.

Pentru o vreme, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, au fost asociați cu o superstiție întunecată, deoarece oamenii plantau ghioceii în jurul cimitirelor.

Acest lucru i-a făcut pe oameni să creadă că ghioceii aduceau ghinion.

Ghiocei
Ghiocei/SURSA FOTO: Dreamstime

Când ar trebui să oferiți cuiva ghiocei?

Ghioceii sunt completarea perfectă pentru orice buchet de flori. Deoarece semnifică speranța și inocența, ghioceii sunt minunați pentru a-i oferi ca flori pentru nou-născuți. Parfumul lor proaspăt și dulce este menit să-i înveselească pe părinții lipsiți de somn.

Fiind floarea lunii ianuarie, ghioceii pot fi oferiți și ca flori de onomastică.

Din moment ce ghioceii sunt, de asemenea, asociați cu simpatie, aceste flori sunt potrivite pentru a exprima condoleanțe și pentru a lăsa pe cei dragi să știe că vă gândiți la ei în timpul unui moment dificil.