De ce iubesc oamenii Pandora? Din acelaşi motiv din care Jake Sully a decis să nu se mai întoarcă pe Pământ: este un loc idilic, nu e perfect, dar este mult mai bun faţă de planeta noastră. În timp ce oamenii au evoluat pe linia tehnologiei şi împinşi din urmă de războaie, Na’vi au dezvoltat comuniunea cu natura în aşa măsură încât între plante, animale şi băştinaşi există o continuă interdependenţă. Oamenii au adus Pământul la marginea prăpastiei încercând să-l supună, în timp ce Na’vi s-au adaptat florei şi faunei, supunându-li-se.

Am fost vineri seară să văd Avatar. Este un film mustos, foarte colorat şi viu… Totul este viu acolo: Na’vi foarte activi, plante care se mişcă şi reacţionează, animale pe care le poţi conduce cu forţa gândului. De fapt, pe Pandora există împlinit visul ecologiştilor de comuniune a omului cu natura. În definitiv, cum să nu cedezi unei asemenea tentaţii?
Schimbarea lui Jake Sully s-a produs se pare chiar în momentul în care şi-a primit botezul de Na’vi şi s-a împerecheat (mă întreb dacă tot prin tentaculele alea mici din cozi) cu Neytiri. Din acea zi, el a devenit Na’vi, iar corpul lui uman îi era doar un avatar.
Aştept cu nerăbdare să apară jocul online Avatar MMORPG. Cred că va atrage mulţi curioşi. Depinde cum va fi ca să reuşească să-i menţină.
Şi, cine vrea să înveţe limba Na’vi o poate face cu ajutorul unui ghid de buzunar.