La scurt timp după ce deschiseseră optimist, cu creşteri de peste 1%, indicii americani Dow Jones, Nasdaq compozit şi S&P500 au picat brusc pe minus, apoi, ca prin minune, au ajuns cu puţin peste închiderea de ieri.
În jurul orei 6:00 (ora României), Dow Jones era iar pe scădere, cu 0,3%, Nasdaq pierdea 1%, iar S&P500 cobora cu 0,5%.
De asemenea, marile burse din Europa se apropiau de închidere şi înregistrau scăderi generalizate ale indicilor, de 1,5% – bursa din Londra, de 1,1% – bursa din Frankfurt şi de 0,6% – bursa din Paris.
Update1 Doar 30 de minute au răsuflat marile burse, după care s-au întors pe cădere. Panica domină investitorii
Datele bune de pe piaţa muncii din SUA au ajutat doar 30 de minute marile burse din Europa să se oprească din căderea liberă, iar pe cele americane să deschidă în creştere cu 1,3-1,4%. În scurt timp însă bursele au revenit violent pe scădere.
Cea mai afectată pare să fie Wall Street, indicii americani trecând de la o creştere de 1,3-1,4% la o scădere de 0,4-1,4%.
După un circa un sfert de oră de la deschidere, indicele Dow Jones pierdea 0,4%, în vreme ce Nasdaq compozit se deprecia cu 1,4%, iar S&P500 cobora cu 0,7%.
De asemenea, după ce ajunsese să fie pe creştere cu aproape 2%, indicele bursei din Paris a alunecat până la -0,6%. Chiar şi indicii burselor din Londra şi Frankfurt care îşi diminuaseră căderile până la 0,7%, respectiv 0,6%, în prezent acestea au alunecat la loc spre -1%, respectiv -0,7%.
Oricum, volatilitatea pare să fie extrem de ridicată şi este posibil din moment în moment ca bursele să revină pe plus.
Iniţial, datele din SUA au ajutat bursele să se oprească din cădere
După panica generală instalată în pieţele din întreaga lume de teama intrării într-o nouă recesiune, datele peste aşteptări din piaţa muncii din SUA au oprit bursele din căderea liberă, unele trecând chiar pe plus.
Crearea de locuri de muncă în Statele Unite a accelerat în iulie peste aşteptările analiştilor, companiile începând să facă angajări, ceea ce pe moment slăbeşte temerile că economia ar putea aluneca într-o nouă recesiune.
În iulie au fost create 117.000 locuri de muncă, potrivit Departamentului de Muncă din SUA, în condiţiile în care aşteptările pieţei erau de 85.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, rata şomajului a căzut de la 9,2% la 9,1%, dar este mai mult rezultatul ieşirii unor persoane din evidenţele forţelor de muncă.
Totodată, numărul de locuri de muncă noi din mai şi iunie a fost revizuit în urcare cu 56.000 peste datele raportate iniţial.
Astfel, după ce ieri au suferit cele mai mari scăderi din ultimii doi ani, iar astăzi continuau să se deprecieze, datele din SUA au făcut ca bursele europene să-şi tempereze consistent căderile, iar unele chiar să treacă pe o creştere puternică.
Dacă în urmă cu câteva ore bursele din Londra şi Frankfurt pierdeau 2,4%, respectiv 2,1%, în prezent acestea şi-a diminuat scăderile la 0,7%, respectiv 0,6%.
De asemenea, bursa din Paris înregistrează în prezent o creştere de circa 2%, dupăce în urmă cu câteva ore scădea uşor, cu 0,1%.
Creşteri generalizate solide se înregistrau însă la deschiderea burselor americane, Dow Jones sărind pe plus cu 1,4%, Nasdaq compozit crescând cu 1,3%, iar S&P500 urcând cu 1,4%.