In primavara anului trecut, Fondul Proprietatii de Stat a scos la vanzare pachetul de 51% detinut la Datatim. Pachetul, reprezentand 1,94 milioane actiuni cu valoare nominala de 1000 lei, a fost adjudecat pentru 2,6 milioane dolari. Ceea ce reprezenta un pret de 0,309 dolari pentru un titlu. Societatea timisoreana activeaza in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.
Prin contractul semnat cu statul roman, Alcatel se angaja sa investeasca la Timisoara un milion de dolari pana in anul 2002. La momentul achizitiei pachetului majoritar, restul actiunilor erau detinute de actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa.
Situatia actionariatului a ramas neschimbata pana in luna mai a acestui an, cand, potrivit deciziei adunarii generale a actionarilor, capitalul a fost majorat cu un numar de 10,5 milioane actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei. Intreaga emisiune a fost subscrisa de Alcatel CIT, astfel incat actionarul francez a ajuns sa detina 86,95% din capitalul Datatim. Ponderea micilor actionari a fost micsorata corespunzator, de la 49% la 13,05%.
In prezent, Datatim are un capital de 14,336 miliarde lei.
Imediat dupa majorarea de capital, Alcatel a lansat o oferta publica de cumparare pentru restul actiunilor existente, adica pentru cota de 13,05%. Oferta, derulata pe perioada unei luni, s-a incheiat la mijlocul saptamanii trecute, iar datele raportate arata ca societatea franceza si-a indeplinit scopul propus.
Pretul unitar oferit pentru cumpararea actiunilor a fost de 2600 lei, adica echivalentul a 0,16 dolari. La data redactarii acestui articol, noile pozitii de actionari rezultate in urma incheierii ofertei nu erau comunicate inca.
Managerul societatii detinea insa, in luna mai, un pachat de 2.225 actiuni, adica 0,016 % din total.
Chiar daca toti ceilalti mici actionari au vandut actiunile, Datatim nemaiprezentand interes pentru speculatii si fiind aproape sigur ca Alcatel nu va acorda dividende in viitorul apropiat, este probabil ca directorul societatii si-a pastrat pachetul detinut. Astfel, pachetul cumparat de actionarul francez nu ar reprezenta chiar 100% din societate.
Desi Datatim nu a fost niciodata o societate interesanta din punctul de vedere al investitorilor pe piata de capital, actiunile ei fiind nelichide, este un bun exemplu in ceea ce priveste oportunitatea care se iveste cateodata pentru actionarii mici care au subscris cupoanele si certificatele de proprietate la astfel de companii. O oferta de cumparare ar putea fi singura sansa de a scapa de actiuni la un pret decent.
Nu acelasi lucru se poate spune despre societati ale caror actiuni sunt mult mai intens tranzactionate sau speculate. Un exemplu de speculatie care se anunta a fi nefericita este cea cu actiunile Alprom. In speranta ca raportul de schimb in procesul de fuziune cu Alro va fi de 1,4 actiuni Alprom pentru un titlu Alro, pretul titlurilor Alprom pe piata extrabursiera a crescut. Acest raport de schimb fusese stabilit chiar de consiliul de administratie al FPS.
Saptamana trecuta insa, presedintele Fondului a anuntat ca paritatea va fi stabilita de banca de investitii care va fi asista procesul de privatizare. In acelasi timp, directorul general al Fondului anunta ca fuziunea s-ar putea face dupa formula: cinci actiuni Alprom pentru un titlu Alro. Indiferent care sunt motivele care stau la baza acestor declaratii, un lucru este cert: cei care au cumparat actiuni Alprom, in ideea ca 35.000 lei este un pret unitar corect, s-au inselat probabil. Este de asteptat ca preturile actiuinilor Alprom sa scada.    

Andreea Rosca