EURO 2024: Tapetul galben

EURO 2024: „Rooo-mâ-niii-a, Roo-mâniii-a!” se strigă din toți rărunchii, de se zguduie plexiglasul panourilor despărțitoare de pe peron. În stația la care se coboară pentru stadion, scările sunt ticsite de fanii români. Zici că cineva a comandat un tapet cu chipurile suporterilor „tricolori”. Sau un puzzle uriaș, construit din mii de piese.

La Stuttgart, duminică seară la Danemerca – Slovenia 1-1, pe „Neckarstadion” au mai fost probleme. Aici totul e fără cusur. Fetele de la zona media sunt numai zâmbet. Ți se oferă gratuit revista – magazin a turneului, un veritabil album full-color de 100 de pagini, și o hartă cu locul pe care ți l-ai ales la masa presei. Pentru prima dată la un turneu final, mi-am ales de pe platforma UEFA locul ca la cinematograf. Lipsea găletușa cu popcorn. 

„Două fire, două paie, ia Ciuleandra la bătaie!”

În stadion atmosfera fierbe cu o oră înainte de meci. Fanii români domină totul și cred că mare stadion al marelui Bayern Munchen ar trebui să se numească în această după-amiază „România Arena”. Cred că suntem de 3 sau de 4 ori mai mulți. 

14.15 Ies ai noștri și atmosfera nu mai fierbe că nu mai are cum. Curg imaginile pe monitoarele de la masa presei. Pe fețele „tricolorilor” se citesc încordarea și îndârjirea. Nicușor Stanciu zici că e din Legiunea Străină. Drăgușin, la fel. Moment de mare emoție la Munchen. Din boxele zgomotoase ale stadionului răsună „Ciuleandra”. Și ucrainenii vor avea un cântec al lor. Peste 20.000 de români cântă „Două fire, două paie, ia Ciuleandra la bătaie!”. 

Stanciu, precum John Wayne

14.53. România și Ucraina pășesc pe gazonul celebrei arene pentru primul lor meci la Euro 2024. Se intonează prima dată imnul lor. Apoi, duduie întregul stadion și împrejurimile de la Munchen. Cea mai mare galerie avută vreodată de echipa națională în afara țării intonează ”Deșteaptă-te, române!”. Lovitura de începere o au ucrainenii. Ai noștri se strâng în jumătatea terenului lor pentru ultimele cuvinte de încurajare. „Hai, România!”.

A început! Ucrainenii par mai insistenți, apoi meciul se mai cumințește. Și vine minutul 29. Lunin bâlbâie o minge, care ajunge la Stanciu, căpitanul nostru țintește vinclul, parcă ar fi John Wayne sau Clint Eastwood, e 1-0 pentru Româniaaaaa! Începea una dintre cele mai frumoase zile din istoria naționalei, a vieții de suporter și a carierelor noastre de jurnaliști. 

Golurile lui Răzvan Marin și Drăguș vor trebui puse în ramă și în arhivele video. Ele au adus un 3-0 de necrezut înainte de meci.

Ce a fost aseară în Marienplatz! Dar ce va fi în această seară! Mulțumim, „tricolori!”